Nekim građanima računi za struju porasti će tri puta ako će istovremeno koristiti ove uređaje

Foto: Borba Filić / Pixsell Foto: Borba Filić / Pixsell

Po starim Općim uvjetima snaga se na računima za struju naplaćivala za priključnu snagu iznad 30 kilovata, dok su ostali, ispod te granice, plaćali samo mjesečni paušal od 20 kuna.

Velik broj potrošača u Dalmaciji, iznenađen puno višim računima za struju koji im dolaze od početka ove godine, javlja se savjetniku za energetiku udruge Splitski potrošač, Nenadu Kurtoviću, koji za Novi list upozorava da će veći računi početi dolaziti svim onim potrošačima koji se griju na struju i koriste trošila sa visokom snagom – etažna centralna grijanja, protočne bojlere i slično.

Kako su u primjenu krenuli novi Opći uvjeti za korištenje mreže i opskrbu električnom energijom koje je donijela Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA), spuštena je granica ulaska u takozvanu crveni tarifni model, sa 30 na 20 kilovata, u kojem se, za razliku od plavog i bijelog tarifnog modela, naplaćuje i trošak obračunske vršne radne snage.

'Kao u Dalmaciji, isto će se događati svuda gdje kućanstva troše više električne energije nego što je to u prosjeku slučaj, i pritom angažiraju veću snagu. Oni će automatizmom ‘upasti’ u razred crvene tarife. Po starim Općim uvjetima snaga se na računima za struju naplaćivala za priključnu snagu iznad 30 kilovata, dok su ostali, ispod te granice, plaćali samo mjesečni paušal od 20 kuna. Sad će, međutim, već za snagu iznad 20 kilovata plaćati mjesečni paušal od 50 kuna i još 51 kunu za svaki registrirani kilovat', pojašnjava Kurtović.

Kako navodi primjer, ako kućanstvo ima protočni bojler snage, primjerice, 18 kilovata, a istovremeno je upaljena i pećnica, televizor ili kompjutor, plus frižider, začas će se premašiti 20 kilovata.

Troši li kućanstvo, Kurtovićev je izračun, 600 kilovatsati struje na mjesec, pri čemu 70 posto u višoj, a 30 posto u nižoj tarifi, sad će u crvenoj tarifi samo snagu morati platiti nešto više od tisuću kuna, pa će mjesečni račun za toliku potrošnju porasti sa 573 na 1.757 kuna, dakle tri puta.

Komentari (7)
 • Remorker
  Remorker 10:53 19.3.2018.

  Jednostavno tražite ugradnju limitatora i ograničite maksimalnu potrošnju.
  I to je to.

 • ZgLob
  ZgLob 10:41 19.3.2018.

  tcfg


  S obziorm da su imali transparentan i pošten izbor nove Uprave - vidljivo je da nova Uprava radi na prihodima! Čestitamo Upravi i onima koji su ih izabrali.

  HEP ima velike potrebe što financiranja države što privatnih firmi a da bi to sve imali
  moraju nekome oteti
 • Mister
  Mister 9:30 19.3.2018.

  užas, užas užas

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!