‘Neke stvari izlaze iz granica kreativnog računovodstva’

Autor: Ana Blašković , 05. listopad 2017. u 21:59
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Za pravu sliku o stanju u Agrokoru treba vidjeti relacije koncerna s tvrtkama i vjerovnicima, tvrdi konzultant Perić.

Nakon što je revizija pokazala da je vrijednost Agrokorovih tvrtki prenapunaha za 13 milijardi kuna na krilima goodwilla, zaliha i općenito vrednovanja imovine, počela se ocrtavati slika stvarnog stanja u koncernu.

“Mislim da to nije ništa neočekivano, znali smo da će stvari ići u tom smjeru, samo je pitanje gdje će se brojke zaustaviti”, kaže konzultant Željko Perić. Upozorava da treba pričekati objavu konsolidiranih rezultata samog Agrokora. Revidirana izvješća pojedinih kompanija riješila su dilemu međusobnih obveza i potraživanja, a tek treba vidjeti relacije Agrokora s kompanijama u kojima ima udjele i vjerovnicima u kontekstu da je značajan dio financiranja realiziran preko koncerna. Na pitanje je li iz prezentiranog vidio nešto što iskače izvan same primjene različitih računovodstvenih politika vrednovanja imovine, Perić odgovara pozitivno.

“Čini mi se da neke stvari malo izlaze iz granica kreativnog računovodstva u sferu krupne greške ili namjere. Primjerice, kad Ideu prebacite s Konzuma na Mercator, onda ju ne možete ostaviti u bilanci Konzuma i dvaput zbrajati, radi se o milijardama kuna”, ilustrira naš sugovornik. “Ne bih ulazio u to što je kažnjivo, sad se radi revizija koja će ulazati na greške i propuste, ono što u žargonu kažemo ‘kuhanje bilance’. Puno više će pokazati novčani tok kad će se vidjeti je li novac odlazio samo na obavljanje plaćanja ili i na druge namjene. To je puno skliskiji teren”, smatra. Kad se raščisti situacija s jednokratnim otpisima, na potezu su vjerovnici.

“Konzum kao najistaknutija kompanija ima negativan kapital, ali je operativno poslovanje stabilno. Ako se nađe rješenje za dug i vjerovnici slože, dio potraživanja pretvori u kapital, a dokapitalizacijom premosti manjak kapitala, Konzum može nastaviti poslovati premda ne vjerujem da će u narednih 10 godina isplaćivati dividendu. Većina dobavljača ima slične interese, pitanje je kako će se postaviti banke”, zaključuje. ab     

Komentirajte prvi

New Report

Close