Neke od najvećih Algoritmovih knjižara zatvorile vrata

Autor: Poslovni.hr , 11. svibanj 2017. u 08:11
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sve je počelo u petak kada je jedan vjerovnik Algoritma MK pustio zadužnicu na naplatu i blokirao račun možda i najvećeg knjižarskog lanca u državi.

 Knjižarskom lancu Algoritmu MK od ponedjeljka je blokiran račun i vjerojatno će završiti u stečaju s dugom prema nakladnicima od 30-ak milijuna kuna, doznaje se od Zajednice nakladnika koja pokušava spasiti knjižarsku infrastrukturu i oko 260 radnih mjesta u Algoritmovim knjižarama.

Kako bi se spriječilo zatvaranje knjižara Algoritma MK, hrvatski izdavači, okupljeni u Zajednici nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, pokrenuli su pregovore s drugim vlasnicima knjižara koji bi mogli  preuzeti u najam barem dio od 31 Algoritmove knjižare, rekao je u četvrtak Hini predsjednik Zajednice nakladnika Mišo Nejašmić.

"Aktivirali smo se na spašavanju knjižarske infrastrukture i uputili poziv čitavom nizu kolega koji mogu potencijalno preuzeti knjižare, s obzirom da će ovo vrlo vjerojatno završiti u nekom stečaju. U našem su fokusu 260 zaposlenih u sustavu knjižara Algoritam MK i način na koji će im se pružiti mogućnost da u što kraćem vremenu, zajedno s knjižarama, budu preuzeti od drugih knjižarskih kuća", ističe Nejašmić.

Algoritam MK je knjižarski sustav u čijem je lancu 31 knjižara, Algoritam nakladništvo je 99-postotni vlasnik, a jedan posto drži Mozaik knjiga. Algoritam nakladništvo je već dvije godine u predstečajnoj nagodbi, ali mu nije blokiran račun, pojašnjava Nejašmić.

"U knjižarama se trenutačno provodi redovna godišnja inventura, a postoji mogućnost da danas pošaljem dopis o zabrani prodaje knjiga hrvatskih nakladnika i traženje povrata dugova kako se ne bi pretrpjela veća šteta. Dug prema nakladničkom sektoru je oko 30 milijuna kuna, a ukupni dug oko 50 milijuna kuna", kaže Nejašmić.

Predsjednik Zajednice nakladnika očekuje da će rezultati pregovora s knjižarskim lancima, koji bi mogli preuzeti Algoritam, biti poznati danas poslijepodne.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Knjige ? Na jednom zagrebackom fakultetu 20 sveucilisnih nastavnika uopce nema uvjete za produzenje ugovora za sveucilisno nastvano osoblje. Pa im se ipak ugovor produzuje. O kakvim knjigama pricate? Tamo bi bas lijepo pristajale kakve pekarnice ili birtije.

prosla generacija SF i fantasy, to je ono sto se prodavalo..

Ne treba za svaki problem upirati prst u drzavu. Pa PDV im je bio na samo 5%! Kriza i digitalizacija su ucinili svoje a i lokacije (sve u najmu) su im bile najbolje i najam sigurno nije nimalo jeftin. Taj najam na takvim lokacijama knjige nazalost ne mogu pokriti. Centri vecih mjesta imat ce nažalost samo kafice,pekare i pizza cutove.

Jako mi je žao Algoritma, tamo sam stjecao svoja znanja i kupio desetke stranih knjiga. Također atmosfera u prostorijama u hotelu Dubrovnik bila je jako dobra i ugodna, mogao si pogledati i pročitati nesmetano.

Zašto država ne spašava ovakve firme koje šire znanje umjesto da štiti kriminalce

New Report

Close