Nekad se iz njih bježalo, a danas nude gotovo neprocjenjive mogućnosti i mame mlade

Autor: Poslovni.hr , 27. siječanj 2019. u 10:59
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Jedna od onih koja se istinski pokazala sredinom koja je među prvima uvidjela potrebe ulaganja prije svega u ljude, a tek onda u nekretnine, i kojoj se to sad konačno počelo vraćati.

Sve je više onih koji počinju uviđati prednosti života u ruralnim sredinama, a posebno mladi, piše Glas Slavonije.

"Definitivno je da život na selu danas pruža neusporedivo veće benefite nego što je to bilo prije desetak ili više godina, kada se masovno iseljavalo u gradove. Prednosti mirnog i stabilnog života koje danas pružaju manje sredine i kvaliteta života u njima izjednačile su se s prednostima života u gradovima ili ih čak premašile, a za organizaciju života potreban nam je jedino – siguran automobil", jedinstveni su u svojoj ocjeni mladi ljudi, koji danas u selima za malo novca postaju vlasnici vrijednih nekretnina s okućnicama, o kojima do prije jednog desetljeća nisu mogli ni sanjati.

Kad se tomu doda sve izdašnija pomoć jedinica lokalnih samouprava mladim obiteljima za kupnju kuća, besplatni udžbenici i prehrana u školama, subvencioniranje vrtića, kao i vlastiti vrtići koji će sljedećih godina u općinama i selima nicati kao gljive nakon kiše, subvencioniranje troškova boravka u učeničkim domovima, autobusnih karata ili pak stipendije gotovo svim studentima, nove škole, ambulante i specijalističke ordinacije te uvjeti za sportski i društveni život, ne začuđuje računica mladih da im se itekako isplati postati stanovnikom jedne takve sredine.

Jedna od onih koja se istinski pokazala sredinom koja je među prvima uvidjela potrebe ulaganja prije svega u ljude, a tek onda u nekretnine, i kojoj se to sad konačno počelo vraćati, jest Općina Magadenovac, piše Glas Slavonije. Ta mala općina donjomiholjačkog kraja, kojoj najveće prihode u proračun donosi prije svega naftna renta, mnogima bi mogla biti uzor po izdašnosti mjera kojima podupire život na svom području.

Uz 3.000 kuna za prvorođeno, 5.000 za drugorođeno i 8.000 kuna za trećerođeno dijete, iznos za svako sljedeće rođeno dijete određuje načelnik osobno kako bi što više pomogao obitelji sukladno s njezinim materijalnim stanjem. Prije nekoliko godina, gotovo su sami, uz vrlo malu pomoć države, financirali gradnju vrtića, koji roditelji plaćaju 354 kune po djetetu.

Njihovi osnovci dobivali su besplatne udžbenike dok su drugi tek počinjali razmatrati tu inicijativu, a svakom srednjoškolcu koji živi u učeničkom domu mjesečno plaćaju 500 kuna, dok oni koji putuju imaju besplatne autobusne karte. Studente podupiru s 1000 kuna stipendije, a prošle su godine pozornost privukli još jednom pionirskom mjerom ne samo za prostore tog dijela županije i Slavonije nego i Hrvatske – subvencioniranjem troškova kupnje ili adaptacije nekretnine za mlade obitelji na prostoru općine.

Svakoj takvoj obitelji za kupnju ili gradnju kuće iz proračuna pomažu s nepovratnih 30.000 kuna, a u adaptaciji ih podupiru s 15.000 kuna. Korisnici tih potpora imaju obvezu jedino da u istoj nekretnini moraju živjeti deset godina.

Odmah nakon Magadenovca istu su mjeru u svoj proračun uvrstili i čelnici Općine Viljevo, koji su već realizirali prva četiri zahtjeva, a ove godine očekuju nastavak te mjere, a od ove se godine u toj novoj mjeri pridružila i Općina Marijanci sa 100.000 kuna u proračunu, koja također ima velike planove za demografsku obnovu.

Zainteresiranih za kupnju brojnih slobodnih jeftinih kuća već ima, a uz novu školu, uz koju će se uskoro graditi dvorana, renovirani vrtić te komunalnu infrastrukturu i brojne druge mjere, načelnik Darko Dorkić nada se da bi se negativni trendovi uskoro i ondje trebali početi okretati u pozitivnom smjeru.

Osim što se manje kuće u Slavoniji i Baranji prodaju vrlo jeftino, mlade sve više privlači i to što ih na selu čeka život u miru i suživotu s prirodom, okućnica i vlastiti vrt, gdje mogu uzgajati voće i povrće. Ne ustručavaju se ni uzgoja svinja i peradi za vlastite potrebe, uviđajući da je takav način života zdraviji, ali i mnogo jeftiniji nego u gradu. U tako malim zajednicama svi sve poznaju, pa nije problem djecu bez straha pustiti samu do škole i na igrališta, a i režijski su troškovi manji.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Svi u Magadenovce..haha..i onda je svizac zamotao cokoladu

New Report

Close