‘Neka cirkus završi: ili isplata plaća, ili stečaj’

Autor: Poslovni dnevnik , 18. svibanj 2015. u 21:59
Pozvali i druge obespravljene radnike/ Marko Lukunić/PIXSELL

Prosvjed radnika Adria Čelika.

Tridesetak radnika Adria čelika iz Kaštel Sućurca okupilo se u ponedjeljak nasuprot željezare te su s predsjednikom Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonkom Šegvićem postavili šator i tako zbog neisplaćenih plaća nastavili prosvjed započet u petak.

Najavili su da će podići još jedan šator te su pozvali ostale obespravljene radnike da im se pridruže. "Ovo nema veze s politikom već s gladnim ljudima koji šest mjeseci nisu primili plaću. Ovo je šator gladnih ljudi", rekao je Šegvić. Pozvao je obnašateljicu dužnosti predsjednika Trgovačkog suda da pokrene stečaj i da "cirkus završi ili da se radnicima isplate plaće". Povjerenik Sindikata metalaca za Dalmaciju Joško Franić istaknuo je da vlasnici moraju shvatiti da je jedini način za rješenje problema o svemu se dogovoriti.

"Vlasnici su trebali doći na razgovor u petak, no očito uplašeni što će se dalje događati sastanak su odgodili. Njima je vrijeme najveći neprijatelj jer je 8. lipnja krajnji rok za sazivanje stečajnog ročišta", izjavio je Franić. Adria čelik ima nešto manje od 200 radnika kojima je poslodavac dužan od 20 do 28 tisuća kuna, bez kamata. Početkom svibnja su doznali da je poslodavac za njih 160 pripremio otkaze, pa je reagirao sindikat, koji je upozorio na to da su otkazi nezakoniti. Dio radnika pokrenuo je zahtjev za stečaj. Vlasnik željezare Nijemac Edgar Schumacher radnicima u petak nije dopustio da prosvjeduju pred tvornicom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close