Nedostaje nam tvrtki za prodaju zaplijenjene robe

Autor: Marija Brnić , 29. siječanj 2015. u 13:39
Trenutno posluje 27 javnih komisionara koji pokrivaju svega 15 županija

HGK putem javnog natječaja traži tvrtke koje bi ovu djelatnost obavljale u preostalih šest županija.

Hrvatska gospodarska komora u potrazi je još danas za novim javnim komisionarima, gospodarstvenicima koji bi organizirali i provodili prodaju pokretnina zaplijenjenih u ovršnim postupcima na području svih županija.

Riječ je o aktivnosti koja je u Hrvatskoj uvedena prije devet godina, no koja i dalje teško zaživljava, čak i u vremenima kada su ovrhe i problemi naplate sve izraženiji. Ovršnim je zakonom ta javna ovlast povjerena HGK-u, a budući da sama Komora nema resuse, za taj posao natječajem bira gospodarske subjekte koji ispunjavaju kriterije. U ovom trenutku, prema podacima HGK, u bazi javnih komisionara ukupno ih je 27, s time da je riječ zapravo o sedam tvrtki od kojih neke obavljaju komisionarski posao u više županija. No, trenutno je pokriveno samo 15 županija, pa HGK stoga i traži nove komisionare koji bi pokrili i područja Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske, te Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Ta su područja, kako nam je pojašnjeno u HGK, nepokrivena kad je riječ o prodaji ovršenih motornih vozila, dok komisionare za prodaju ostalih pokretnina, od građevinskih materijala i rasutih tereta, goriva, gotovih proizvoda i poluproizvoda i sirovina do knjiga, umjetnina i živih životinja, HGK traži i za ostale dijelove zemlje.

 

7tvrtki

obavlja djelatnost komisacije u više županija

"U proteklom razdoblju HGK-u se obratilo nekoliko ozbiljnih članica zainteresiranih za obavljanje ove djelatnosti. Kako bi ti kandidati pokrivali područja i vrste roba koja trenutno ne pokriva nitko, u interesu je HGK da se organiziraju natječaji koji bi stvorili uvjete za potpisivanje ugovora s novim komisionarima", ističu iz HGK, no ne skrivaju da je interes za ovim aktivnostima u načelu mali i rezultirao je sa svega nekoliko zaključenih ugovora. U društvu sadašnjih javnih komisionara su Auto Hrvatska, Autozubak, te Joning, koji se bave samo prodajom motornih vozila, dok virovitička tvrtka Mustač-commerce uz vozila pokriva i prodaju poljoprivredne mehanizacije i radnih strojeva. Nešto širi dijapazon pokretnina pokriva i Poljoprivredna zadruga Kalinovac, koja uz automobile i poljoprivredne strojeve preuzima i prodaje i građevinski materijal, razne alate, električne aparate za kućanstvo, namještaj, uredsku opremu i računala.

Osječka tvrtka Cordyline uz sve to ispunjava i uvjete za prodaju neprehrambenih proizvoda koji ne zahtijevaju posebne uvjete čuvanja te odjeću, obuću i proizvode od keramike, stakla, porculana. Najširi popis pokretnina čiju prodaju može osigurati ima, pak, Prva komisiona trgovina iz Osijeka, koja uz alkoholna i bezalkoholna pića, duhanske proizvode, kožu i drvo, te proizvode od pluta, slame, papira, gume, može provesti i postupak odvoza i prodaje proizvoda za građevinarstvo od kamena, gipsa do cementa i šljunka, a među ostalim i vodovodne i instalacijske materijale, boje i lakove, deterdžente, pa čak i zrakoplova.

Ključno je za dobivanje ovlasti za ovaj posao da tvrtke imaju uvjete za transport i skladištenje zaplijenjenih pokretnina, kvalificirane kadrove za održavanje i čuvanje pokretnina, a, među ostalim , moraju osigurati razgledavanje robe potencijalnim kupcima, kao i prodaju oglašavati u medijima te putem interneta i na oglasnim pločama. Sama prodaja putem javnog komisionara provodi se dražbom ili neposrednom pogodbom, a nakon prodaje komisionar se prvi naplaćuje, a preostali iznos se uplaćuje na račun suda. Propisana je tarifa da za pokretnine vrijednosti do 5000 kuna komisionari naplate 10 posto ostvarene cijene, dok za one vrijednosti iznad 50 tisuća kuna ubiru 0,5 posto postignute cijene.

No, dosadašnja praksa pokazala je da do samih komisionara dolazi neznatan broj zapljena pokretnina. Ključnom slabom karikom u lancu iz redova komisionara drže sudove, koji, kako kažu u neslužbenim razgovorima, opstruiraju provedbu ovog instituta, premda se njegovim uvođenjem očekivalo povećati učinkovitost cjelokupnog ovršnog postupka. Prema podacima Očevidnika pokretnina koje se prodaju u ovršnom postupku, a koji se vodi pri HGK, trenutno se pripremaju tri dražbe, sve na Općinskom sudu u Šibeniku. Prva i najvrjednija je dražba četiri radna stroja procijenjene vrijednosti milijun kuna, koja se održava sutra, a početkom ožujka slijede dražba automobila marke Fiat, te plovilo tipa pasara s kabinom dužine 8,85 metara, vrijednosti 112 tisuća kuna.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Prpicev Trillenium 3D, novi Amazon.

Hrelic d.o.o.

Ebay

New Report

Close