Neće se sklapati ugovori o otkupu struje iz solarnih elektrana i vjetroelektrana

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. siječanj 2015. u 15:28
Foto: Marko Jurinec / Pixsell

Hrvatski operator tržišta električne energije (HROTE) objavio je u srijedu da će u 2015. nastaviti sklapati ugovore o otkupu električne energije.

Hrvatski operator tržišta električne energije (HROTE) objavio je u srijedu da će u 2015. nastaviti sklapati ugovore o otkupu električne energije na temelju važećeg tarifnog sustava za proizvodnju iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije, osim ugovora o otkupu struje proizvedene iz postrojenja koja koriste sunčanu energiju i iz vjetroelektrana.

HROTE do daljnjega nije u mogućnosti sklapati nove ugovore o otkupu električne energije proizvedene iz postrojenja koja koriste sunčanu energiju, budući da važeći tarifni sustav ne predviđa povećanje već utvrđenih snaga takvih vrsta postrojenja tj. kvota (5 megavata (MW) – integrirane sunčane elektrane, 5 MW – neintegrirane sunčane elektrane i 2 MW – integrirane sunčane elektrane na objektima u vlasništvu tijela državne uprave, jedinica lokalne samouprave i područne (regionalne) samouprave), navodi se u priopćenju.

Navedene ukupne vrijednosti sklopljenih ugovora o otkupu iz postrojenja koja koriste sunčanu energiju već su dosegnute tijekom 2014. godine pa će HROTE sve naknadno podnesene zahtjeve za sklapanje ugovora o otkupu iz sunčanih elektrana, odbiti, kaže se u obavijesti HROTE-a.

Po podacima iz mjesečnog izvješća HROTE-a, u studenom prošle godine u sustavu poticanja obnovljivih izvora energije i kogeneracije bilo je 1.036 povlaštenih proizvođača, a ukupna je instalirana snaga svih povlaštenih proizvođača iznosila nešto više od 368 MW.

Najveći udio u instaliranoj snazi ima 15 vjetroelektrana instalirane snage 297,3 MW, dok su pojedinačno najviše zastupljene sunčane elektrane, njih 992, a njihova je ukupna snaga 31,7 MW.

Po podacima iz izvješća, koje HROTE objavljuje na svojim internet stranicama, sustav poticanja proizvodnje električne energije uključuje i šest hidroelektrana snage 1,5 MW, četiri elektrane na biomasu snage 7,7 MW, 12 elektrana na bioplin snage 12,1 MW, jednu elektranu na deponijski plin snage 2 MW, jednu elektranu na plin iz postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda 2,5 MW te pet kogeneracijskih postrojenja instalirane snage 13,3 MW.

HROTE je, po podacima iz izvješća, sklopio i 306 ugovora o otkupu električne energije iz postrojenja koja još nisu priključena na mrežu, a ukupna je snaga tih postrojenja 510 MW, od čega se 437,7 MW odnosi na vjetroelektrane, a na sunčane elektrane nešto više od 24 MW.

Komentirajte prvi

New Report

Close