‘Neće se odustati od rokova za legalizaciju bespravne gradnje’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. prosinac 2012. u 08:25
Anka Mrak-Taritaš (Foto: Patrik Maček/PIXSELL)

Jasna poruka je da od tog datuma nećemo odustati. Činimo sve da građane upoznamo s postupkom legalizacije.

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš poručila je jučer u Zagrebu da se od rokova za legalizaciju bespravne gradnje neće odustati.

Objasnila je kako u postupak legalizacije mogu ići zgrade evidentirane u prostoru 21. lipnja prošle godine te da za legalizaciju postoje dva roka – za objekte koji već imaju rješenje za rušenje – kraj ove godine, a za sve druge 30. lipnja 2013. "Jasna poruka je da od tog datuma nećemo odustati. Činimo sve da građane upoznamo s postupkom legalizacije, a od njih zapravo očekujemo da tu priliku iskoriste", istaknula je Mrak-Taritaš na tribini koju je organizirala zagrebačka Gradska organizacija HNS-a u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja.

Jedno od čestih pitanja bila je legalizacija zatvorenih lođa pa je ministrica objasnila da je s tim u vezi "nastalo nerazumijevanje". Dakle, ako građanin ima lođu kojom se koristi kao takvom, a zatvorio ju je staklenom stijenom, roletom ili nečim sličnim, to nije tema legalizacije, a ako ju je zatvorio i služi mu kao prostor za stanovanje, to jest samostalna soba, onda je to potrebno legalizirati. Sve radove koje smo napravili za koje inače treba dozvola potrebno je legalizirati, ali ponajprije je riječ o zgradama, naglasila Mrak-Taritaš.

Dodala je kako se to pitanje moralo urediti jer se dalje tako više nije moglo, a onemogućavalo je donošenje prostornih planova. "Mislim da smo donošenjem novog zakona ponudili dobro rješenje", ocijenila je ministrica. Napomenula je kako posljednji podatci govore da na mjesec pristiže oko 10.000 zahtjeva za legalizaciju. Ako se tim intenzitetom dalje nastavi, doći ćemo do brojke od 100.000 zahtjeva za legalizaciju, rekla je ministrica Mrak-Taritaš, dodajući kao im se to ne čini baš idealno, ali je zadovoljavajuće. Također je rekla kako se nastojalo da naknada za legalizaciju bude što je moguće niža i plativa u ratama na rok od pet godina.

Komentari (1)
Pogledajte sve

naravno da ćete taj produžavati kao što ste svaki put….samo budalanderi će ići legalizirati pa onda plaćati enormne poreze na promet nekretnina jer je jasno da NIKADA nećete rušiti 150.000 bespravnih objekata!!!

New Report

Close