‘Neće biti ulaganja ako su naknade za zemljište visoke’

Autor: Marija Crnjak , 30. rujan 2010. u 22:00

U kampovima bi država i tvrtka trebale postati suvlasnici ovisno o procijenjenom i neprocijenjenom zemljištu na kojem se kamp nalazi, no nitko ne zna kako to provesti

Najkasnije za mjesec dana, do 1. studenoga, Vlada mora donijeti uredbu za provedbu Zakona o turističkom zemljištu (ZOTZ) kako bi turističke tvrtke do veljače iduće godine mogle podnijeti zahtjev za koncesiju te do početka iduće sezone stigle provesti eventualne investicije koje bi im provedba navedenog zakona trebala omogućiti.

Budući da je zakon ostavio mnogo neriješenih pitanja, turistička industrija s nestrpljenjem očekuje provedbene dokumente o čijim pak odredbama ovise ne samo buduće investicije nego i opstanak industrije. Kad je u pitanju zakon, najviše prijepora sadrže odredbe koje se odnose na kampove, tvrde predstavnici industrije koji smatraju da će se zakon stoga morati mijenjati. Formiranje prisilne institucije obvezatne suvlasničke zajednice, neravnopravan položaj pri razvrgavanju suvlasničke zajednice i visina koncesijske naknade su tri bitna pitanja izravno vezana uz sudbinu sektora. “Kampovi bi se prema novom zakonu pretvorili u česticu na kojoj bi država i trgovačko društvo bili suvlasnici razmjerno veličini procijenjenog i neprocijenjenog zemljišta i građevine.?Ne samo da je prisilno suvlasništvo neustavno već je nejasno kako to provesti. Također u suvlasničkoj zajednici suvlasnici dijele troškove, znači li to da će država sudjelovati u troškovima održavanja objekata u kampovima”, pita se Frane Skoblar, predsjednik Uprave zadarske tvrtke Turisthotel, u čijem je sastavu kamp Zaton. Skoblar upozorava, ako koncesijska naknada ne bude stimulativna, ne samo da neće biti investicija već će se cijela industrija naći u velikim problemima. Veljko Ostojić, predsjednik Uprave Riviere Poreč, upozorava da su trgovačka društva u postupku razvrgnuća suvlasničke zajednice dovedena u neravnopravni položaj u odnosu na državu.

“Naime, država može u bilo kojem trenutku isplatiti suvlasnika, i to u iznosu tržišne vrijednosti koja se može definirati na razne načine, i koja zapravo nema čvrsto uporište u praksi. Ako su budući koncesionari već prisiljeni stupiti u suvlasničku zajednicu, tražimo da razvrgavanje bude sporazumno i pod istim uvjetima. Također je pitanje tko će raditi procjenu suvlasničkih udjela, što ako jedna od strana ne bude njome zadovoljna”, kaže Ostojić koji se boji da bi koncesijska naknada mogla postati još jedan u nizu nameta. Željko Kukurin, predsjednik Uprave Istraturista, očekuje da se prilikom provedbe zakona uzme u obzir trenutna nekonkurentnost i niska profitabilnost našeg turizma u usporedbi s okruženjem. “Smatramo da bi najprimjerenije utvrđivanje iznosa koncesijske naknade kod kampova trebalo biti bazirano i na prihodima i na površini kako bi se postigla uravnotežena naknada koja uzima u obzir tržišni potencijal zemljišta, a ne samo njegovu veličinu, kaže Kukurin.

Prva statistika

Danas financijski pokazatelji sezone
O turističkom zemljištu svakako će biti riječi na XIII. kongresu hotelijera koji se u organizaciji Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske održava danas u Zagrebu. Također, kako se neslužbeno doznaje, Udruga hotelijera danas će objaviti i procjenu stanja prihoda hrvatskih hotela nakon ove sezone, što će ujedno biti i prvi financijski pokazatelj sezone 2010. Na kongresu koji se održava pod premijerkinim pokroviteljstvom hotelijeri će, između ostalog, raspravljati o utjecaju hrvatskog turizma na BDP, aktualno stanje hotelijerstva predstavit će konzultantska kuća Horwath. Također će se nastaviti razgovori o stvaranju jedinstvenoga turističkog udruženja koje bi moglo zaživjeti početkom 2011. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close