Ne znaju koliko se iseljenih odjavilo

Autor: Večernji list , 27. ožujak 2019. u 21:59
Osoba koja je stekla osiguranje u drugoj državi sama treba odjaviti s HZZO-a, Foto: Pixsell

Razmjena podataka putem EESSI-ja olakšat će identifikaciju osoba s dvostrukim osiguranjem te posljedično dovesti do raščišćavanja nastale situacije”, smatraju u HZZO-u.

U Hrvatskoj živi manje od 4 milijuna ljudi, no prema podacima HZZO-a od 31. prosinca 2018. tu je 4,146 milijuna zdravstvenih osiguranika. Očito je da brojni iseljeni unatoč propisima ne odjavljuju prebivalište, niti zdravstveno osiguranje. HZZO ne zna koliko je iseljenih koji su osiguranje stekli u drugoj državi. No, polažu nade u novi sustav koji se uvodi na razini EU, a to je elektronska razmjena podataka u okviru sustava Electronic Exchange of Social Security Information (EESSI).

“EESSI sustav će olakšati i ubrzati razmjenu podataka između članica EU. Razmjena podataka putem EESSI-ja olakšat će identifikaciju osoba s dvostrukim osiguranjem te posljedično dovesti do raščišćavanja nastale situacije”, smatraju u HZZO-u.

Prema hrvatskim propisima, ističu, osoba koja je stekla osiguranje u drugoj državi sama treba odjaviti osiguranje u Hrvatskoj, ali nam na upit koliko je točno iseljenih samo odjavilo osiguranje nisu odgovorili jer, kažu, u sustav se ne unosi točan razlog odjave. Nisu nam stoga odgovorili ni koliko je iseljenih odjavljeno s HZZO-a od ulaska Hrvatske u EU kad je počelo intenzivno iseljavanje građana. Ipak, ističu da provode postupak odjave iseljenih u suradnji s drugim članicama EU ako se utvrdi da su stekli osiguranje u drugoj državi. Najčešće od zdravstvenih osiguranja tih država prime upit o statusu osigurane osobe u Hrvatskoj. No, koliko su takvih građana odjavili ne navode.

Komentirajte prvi

New Report

Close