‘Ne želim iz godine u godinu plaćati znakove kvalitete HGK’

Autor: Marija Brnić , 10. travanj 2012. u 22:00

Proizvođač ribe, poznat po kavijaru od pastrve, tvrdi da su priznanja Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko šest puta skuplja od američkih

Od kada su 1997. godine uvedeni znakovi Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko, po prvi puta je koliko je poznato neki poduzetnik, nositelj tog znaka, odlučio zatražiti raskid ugovora i vraćanje znaka Hrvatskoj gospodarskoj komori. Učinit će to, doznaje Poslovni dnevnik, Josip Leko, proizvođač ribe, posebice poznat po kavijaru od pastrve za koju je među ostalima, znakove izvornosti i kvalitete i dobio lani na svečanoj dodjeli Zlatne kune.

Leko se na takav potez odlučio iz protesta nezadovoljan djelovanjem same Komore. Nezadovoljan je što proizvođače i proizvode koji nose taj znak HGK ne promovira, već im i izlaganje proizvoda na njihovu štandu na sajmovima naplaćuje, a posebno ga je revoltiralo što same znakove nositelji dobivaju na rok od tri godine i uz godišnje plaćanje nemale naknade.“Odričem se tog prava i molim Komoru da mi oduzme znak, kada nakon tolikih članarina koje joj uplaćujemo redovito trebamo još platiti Komori i da promovira kvalitetu i hrvatsku proizvodnju”, ogorčen je Leko. U slučaju njegove tvrtke Leko d.o.o., dva proizvoda nose znak Izvorno hrvatsko (kavijar gacke pastrve i hladno dimljeni filet gacke pastrve), a tri Hrvatske kvalitete (namaz od dimljene gacke pastrve, slani fileti jadranskih inćuna i marinirani fileti srdele Rolmopsi). Godišnje mu HGK za njih ispostavlja račun od 17 tisuća kuna, što je gotovo razina članarine koju njegova tvrtka plaća za rad HGK. Leko ilustrira i primjerom kako neusporedivo zahtjevniji dokument koji dodjeljuje američka krovna institucija za provjeru kvalitete hrane i lijekova FED, koji omogućuje izlazak na to tržište za sve njegove proizvode, godišnje plati 480 USD, šest puta manje nego što bi trebao predati HGK-u za priznanje kvalitete. “Umjesto da me Komoranagradi i promovira kao proizvođača i člana, ona me, ispostavlja se, na kraju kažnjava, mene i ostale nositelje znakova”, ističe Leko, navodeći kako kao odgovoran poduzetnik mora voditi računa o potrošnji, ali se u ovom slučaju radi i o daleko više motiva od samoga računa.Leko je, inače, zagrebački obrtnik koji je svoje malo poslovno carstvo izdigao kupnjom ribnjaka u Sincu u stečajnom postupku Zagrepčanke. Osim krize koju osjeća kao i ostali proizvođači, ove godine se dodatno suočava i s posljedicama suše, koja je u ribogojilištu gotovo uništila mlađ. U cijeloj toj situaciji iz HGK ga, kaže, nitko nikad nije kontaktirao oko pružanja bilo kakve potpore, pa će mu i raskid suradnje lakše pasti.

Inače, da je u obvezi plaćati svake od tri godine za kojih će vrijediti HGK-ovi znakovi, Leko je uočio, kaže, tek kada mu je nedavno ispostavljen račun za prvu godinu. Bio je, kaže, iznenađen, jer sam ugovor kojim je pristao na to potpisan je “u hodu”. Za njegov raskid već se obratio HGK-u, no iznenađeni, tražili su ga da to učini pismeno. Na naš upit o ovom slučaju, u HGK odgovaraju da im se Leko još nije obratio. No, kažu i da su imali već slučajeva prekida ugovora o uporabi ovih znakova. Ne ulaze u detalje, samo ističu da je to bila rijetkost i uvijek se riješilo sporazumom. Troškovnik i uvjeti korištenja znakova, podsjećaju u HGK, nisu se mijenjali od 1997., a bili su u više navrata predstavljeni i tvrtki Leko. Navode i da su proizvodi koji nose znakove, a trenutno je ih 231 u kategoriji kvalitete i 122 izvornosti, obuhvaćeni promidžbenim aktivnostima HGK, kroz posebnu publikaciju i CD o znakovima na engleskom, francuskom, ruskom, japanskom, španjolskom i njemačkom jeziku, prezentaciju kroz poslovne događaje u zemlji i inozemstvu do promocije kroz projekte Be CROative ili Kupujmo Hrvatsko, u kojoj, dodaju, sudjeluju i Lekini proizvodi. Neslužbeno doznajemo da su u HGK tim više iznenađeni Lekinim istupom jer su tvrtki oprostili pola ukupnog duga prema HGK-u.

Komentari (5)
Pogledajte sve

HOk na vratima ima zabranu ulaska članovima koji nisu platili članarinu više od 9 mjeseci. Na lokalnom nivo, ne onaj u Ilici. Oni kojima treba pomoći, njih se odriču, bez obzira da li bili bolesni ili loše poslovali.
"Ako niste platili članarinu 9 mjeseci …. "

U svijetu postoje Komore i Agencije ali one su nastale s ciljem pomaganja svojih članova.Kako bi osigurala poštivanje ograničenja vezanih za ribarstvo, postavljenih u interesu dugoročnog očuvanja zaliha ribe, EU je 2005. godine osnovala Agenciju za kontrolu ribarstva Zajednice. Agencija, čije je trenutno sjedište u Bruxellesu, trebala bi se u 2008. godini preseliti na svoju stalnu lokaciju u Vigo u Španjolskoj, europsku vodeću ribarsku luku. Agencija koordinira provedbu pravila za sprječavanje prekomjernog izlovljavanja ribe i zaštitu drugih oblika morskog života. Osim toga, ona osigurava obuku za inspektore i organizira zajedničko postavljanje inspektora iz više država članica Unije.
Provjere od strane službenika za kontrolu ribarstva sprječavaju prekomjerno izlovljavanje ribe.
Ribarska industrija EU-a druga je po veličini u svijetu. Godišnje osigurava oko 7.3 milijuna tona ribe. Ribarstvo i industrija prerade ribe zapošljavaju više od 400.000 ljudi.
Prioritet ribarske politike EU-a je postići ravnotežu između osiguravanja konkurente ribarske industrije s jedne i održivih ribljih zaliha te održivog pomorskog eko-sustava s druge strane.
Za razdoblje od 2007.-2013. godine, Europski ribarski fond ima na raspolaganju 3.85 milijardi eura koje se mogu potrošiti na prioritete postavljene od strane zemalja članica, temeljene na njihovim vlastitim odlukama o tome što im je naviše potrebno. Novac se može iskoristiti za morsko i slatkovodno ribarstvo, akvakulturu, organizacije proizvođača, sektor procesiranja i marketinga, te za ekonomsku diverzifikaciju u ribarskim zajednicama.
(HCOIE)

A kako se tek troši novac od članarina, i Vlada bi im pozavidjela. To se ne odnosi samo na HGK, nego čak više na HOK jer tamo ne sjede profesionalci nego “volontiraju” i odabrani , podobni obrtnici! Mogu i s imenima ako je ovo previše neodređeno! I iznosima, naravno! Sad je vrijeme da ušutim!

pa zna se da su komore osnovane kao i gotovo sve hrvatsje Agencije da bi se u njima zaposlili rođaci i kumovi HDZ-a, a sad će i nova vlast imati gdje svoje ubaciti i dobro se opernatiti na vašem trudu i radu, pa slobodno budite članovi tih nakaznih organizacija i plačajte im harač. koliko sam uspio pročitati u zadnjim godinama veliki broj poduzetnika se izreklamirao sam i bez agencija ičlanarina samo kvalitetom i svojim radom.

New Report

Close