‘Ne uvodimo nikakve nove poreze’

Autor: Ana Blašković , 25. travanj 2017. u 21:59
Ministar graditeljstva Lovro Kuščević/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Ministar Kuščević uvjerava da renta nije zamjena za komunalnu naknadu.

Nakon što je tik uoči izbora postalo jasno da je Vlada prekršila ključno obećanje iz porezne reforme da neće biti novih nameta, ministar graditeljstva Lovro Kuščević pokušao je ugasiti taj politički požar.

On je u utorak ustvrdio da se novim zakonom o komunalnom gospodarstva i lokalnim porezima ne uvode "ama baš nikakvi nameti" i upro prstom u medije. Podsjetimo, porez na nekretnine stupa na snagu 2018. i u javnosti je opravdan kao zamjena za postojeću komunalnu naknadu uz obećanje da većini građana neće donijeti veće troškove. No, u prijedlogu spomenutog zakona skovanog upravo u Kuščevićevom resoru predviđa se uvođenje građevinske rente uz doprinos za sudjelovanje u gradnji.

Renta će se plaćati za korištenje postojeće infrastrukture, što je "po starom" upravo definicija komunalne naknade, dok će doprinos služiti za financiranje gradnje nove infrastrukture (kao i dosad). Unatoč tome, Kuščević zapravo tvrdi da 'šija nije vrat' te da građevinska renta nije zamjena za komunalnu naknadu i novi namet već se umjesto 'starog' doprinosa uvode renta i – doprinos. Poručio je da njihov zbroj ne može biti veći nego dosad, kao i da će do kraja godine sve biti spremno za porez na nekretnine.

Komentirajte prvi

New Report

Close