Ne uspiju li sami, dug će pokriti Grad

Autor: Ana Blašković , 20. lipanj 2017. u 22:00
Ana Stojić Deban, Zagrebački holding/Žarko Bašić/PIXSELL

U srpnju drugi put u godinu dana izlaze na tržište, izdat će 500 mil. kn obveznica.

Početkom srpnja Zagrebački holding izdat će drugu tranšu obveznica od 500 milijuna kuna za financiranje otplate obveznica izdanih prije deset godina, objavili su iz tvrtke.

Druga tranša, čije se izdanje očekuje 3. srpnja, zajedno s 1,8 milijardi kuna izdanih u ljeto 2016., činit će jedinstveno izdanje od 2,3 milijarde kuna. Kamatna stopa iznosi fiksnih 3,875 posto, a dospijeće je 15. srpnja 2023. Prinos do dospijeća i cijena druge tranše odredit će se prilikom određivanja konačnih uvjeta izdanja, a bit će uvećana za stečene kamate. Ne uspije li Holding samostalno vratiti dug, učinit će to umjesto njega Grad Zagreb koji bezuvjetno i neopozivo garantira za cjelokupno izdanje.

Zbog te garancije, podsjetimo, Moody's je nedavno povećao rejting Holdinga izjednačivši ga s onim od Grada Zagreba. "Neto prihod od izdanja Holding će koristiti za otplatu po dospijeću postojećih obveznica izdanih 2007., 153,7 milijuna eura s 5,5 posto godišnje kamate, s dospijećem 10. srpnja ove godine. Eventualni preostali iznosi nakon zatvaranja obveza iz postojećih obveznica će se iskoristiti za financiranje kapitalnih projekata", kažu u Holdingu. Nakon izdanja, obveznice će se uvrstiti na Službeno tržište Zagrebačke burze. 

Komentirajte prvi

New Report

Close