‘Ne ukidati naknadu za šume, samo povećati kontrolu’

Autor: Božica Babić , 28. travanj 2016. u 22:00
Dario Puljiz, Spačva/B. Filić/PIXSELL

Šefa Spačve ‘više boli 1000 kuna mjesečno za pristojbu HRT-a’.

Politika se ne smije igrati s privatizacijom Hrvatskih šuma, one ne smiju biti ni koncesionirane ni privatizirane, a iznos naknade namijenjen za općekorisne funkcije šuma (OKFŠ) nije parafiskalni namet već ima razvojnu funkciju i treba ga zadržati na 0,0265%, uz nastojanje da se vrati na nekadašnjih 0,07%, poruka je resornim ministarstvima i Vladi sa zajedničke sjednice izvršnih odbora Hrvatskog drvnog klastera i Udruge biomase CROBIOM.  

Zašto su se Šume uopće našle na listi 450 tvrtki predviđenih za privatizaciju, upit je koji su predstavnici drvne industrije adresirali na Banske dvore uz poruku neka iskustvo Slovenije, koja nakon 20 godina ukida koncesije te vraća šume u državni potrtfelj, posluži za pouku. Od dva milijuna hektara pod šumama gospodari se samo na 600 tisuća hektara, za ostale površine nužna su ulaganja, a općekorisna funkcija šuma dijelom pokriva i te troškove.

Izraženo je žaljenje što je Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), koja je spomenutu naknadu etiketirala kao parafiskalni namet "pod utjecajem bankarskih i ostalih financijski moćnih lobija", drvnu industriju nije uključila u izradu liste (ne)poreznih nameta. I predsjednik Uprave Spačve Dario Puljiz ustvrdio je da naknada namijenjena za općekorisne funkcije šuma mora ostati, ali "uz veći nadzor i transparetniju raspodjelu, jer je ipak bilo 'prostituiranja' s trošenjem". Puljiza, naglasio je, "više boli obveza uplate 1000 kuna mjesečno za pristojbu HRT-a".

Komentirajte prvi

New Report

Close