‘Ne tražimo od države ni kune za projekte, ali riješite nam prošlost’

Autor: Poslovni.hr , 24. listopad 2012. u 12:03
Tomislav Debeljak (PXL)

Ja ne mogu pokrenuti restrukturiranje a da me stalno zovu stari dužnici.

Vlasnik i direktor obiteljske tvrtke DIV, jedinog ponuđača za Brodosplit, Tomislav Debeljak u intervjuu  za Jutarnji list iznosi svoj pogled na sve sporne točke u vezi potpisivanja kupoprodajnog ugovora za splitski škver.

Debeljak ističe kako ugovori uopće nisu spremni za potpisivanje.  "Novih je gubitaka u Brodosplitu ove godine oko 250 milijuna kuna, a ne 365, ako je Čačić mislio na njih", navodi on.. Traženje jamstava za isplatu prve tranše nadoknade gubitaka uopće nije stvar njegova nepovjerenja u Vladu, nego obveze da se radnicima Brodosplita njihove plaće i sljedećih mjeseci isplate na vrijeme i u punom iznosu, dok novi vlasnik ne preuzme poslovodstvo škvera.Potpuni sadržaj ponude DIV-a za Brodosplit i detalji ugovora DIV-a i države nisu dostupni javnosti, pa se u medijima pojavljuju glasine i panična pitanja neće li problemi oko privatizacije Brodosplita odgoditi ulazak Hrvatske u punopravno članstvo Euopske Unije. 

Debeljak u razgovoru za Jutarnji otkriva osnovne crte financijske konstrukcije privatizacije splitskoga škvera. "Otkako je DIV dao ponudu za Brodosplit, država više škveru nije isplatila ni lipe, dala mu je samo jamstva za brodove, koja će joj biti vraćena. A od tada je brodogradnja u Splitu, samo u 2010. i 2011. napravila gubitke veće od milijardu i četiristo milijuna kuna. Od toga oko 711 milijuna kuna direktno iz poslovanja i više od 700 milijuna kuna kamate na kredite. Sada od gotovo 3500 zaposlenih u brodogradilištu stvarno radi najviše 500 ljudi, tisuću i više ih je na čekanju, ostali dolaze na posao, a ne rade gotovo ništa, osobito administracija, procjenjuje Debeljak. Dva broda su u gradnji i premda je škver rasterećen od poslova, brodovi kasne šest mjeseci. Nakon sedam mjeseci, kupci imaju pravo odustati od kupnje pa je tako prošloga tjedna umalo došlo do raskida ugovora, rekao je Tomislav Debeljak te dodao kako su jedva smirili kupce i dobavljače da pričekaju (privatizaciju) još koji tjedan.

Debeljak za Jutarnji navodi kako je sve skupa – slobodni kapaciteti, gubici do sada i oni koji će se realizirati do završetka brodova – ukupno donedavno iznosilo milijardu i 263 milijuna kuna. "A mi ne možemo pokrivati prošlost. Prvoga smo dana rekli: mi, naše banke i naša sredstva samo su za pozitivne projekte u Brodosplitu. Ne tražimo od države ni kune da nam da za pozitivne projekte, ali dajte nam riješite prošlost…", ističe vlasnik DIV-a.

"Ja ne mogu pokrenuti restrukturiranje a da me stalno zovu stari dužnici: 'Daj mi plati, daj mi plati', a ja taj dug nisam napravio", rekao je Debeljak za Jutarnji list

Komentari (2)
Pogledajte sve

– ma nemoj

– zar još nisi shvatio da ti Vladi moraš dati jednu kunu, ako hočeš da ti se svi dugovi oproste

AMATER

Vi gospodine Debeljak ili imate muda k’o slon, ili ste gl*pi k’o ….

New Report

Close