‘Ne tražimo novac nego reviziju kvota koje je dodijelio Vrdoljak’

Autor: Božica Babić , 10. ožujak 2016. u 22:00
Raoul Cvečić Bole, Crobiom, udruga proizvođača peleta/G. Kovačić/PIXSELL

Zauzeli se za promociju peleta u javnoj nabavi i korištenje biomase u velikim termoenergetskim postrojenjima HEP-a.

Vodstva Hrvatskog drvnog klastera i Crobioma, udruge proizvođača peleta, s timom suradnika pomoćnika ministra Tomislava Panenića razgovarali su o nagomilanim problemima koji taj segment drvne industrije sputavaju u bržem razvoju uz postizanje veće konkurentnosti.

 

10posto

premašuje udjel drvne industrije u ukupnom izvozu

Progurati pelete  
Predsjednik Crobioma Raoul Cvečić Bole kaže kako su zadovoljni ostvarenim konstruktivnim dijalogom, Panenićev tim prihvatio je prijedloge ne samo o izmjenama (pod)zakonskih, akata već i još neke projekte. "Za realizaciju predloženih mjera nije potrebno angažirati nova financijska sredstva, nego samo provesti korekciju zakona o obnovljivim izvorima energije te pripadajućih pravilnika. Predložili smo i reviziju kogeneracijskih kvota koje su proizašle iz rada prošle Vlade. Ne tražimo nikakva dodatna sredstva, tražimo samo preraspodjele uz aktivan stav o promociji i javnoj nabavi. Novim aktima Vlade može se propisati uporaba drva i drvnih proizvoda, usklađena s nedavno usvojenim EU paketom kružne ekonomije", ističe Cvečić Bole.

Razgovarali su i o promociji uporabe peleta u javnoj nabavi, korištenju biomase u velikim termoenergetskim postrojenjima HEP-a, sve s ciljem njihove što veće uporabe na domaćem tržištu, budući da se taj energent 90 posto izvozi i time poboljšava energetske bilance zemalja uvoznica. Zadovoljni su, ističe Cvečić Bole, i najavom Ministarstva o promjeni regulative u javnoj nabavi. Crobiom i  drvni klaster predlažu potenciranje modela ekonomski najpovoljnije ponude te da Vlada propiše obaveznu uporabu ekoloških, prirodnih, energetski učinkovitih i niskougljičnih materijala i proizvoda u opremanju javnih objekata, što će više uključiti tvrtke iz domaće prerađivačke industrije u poslovima javne nabave.

Pametna specijalizacija  
Postignut je i dogovor o žurnijoj provedbi Strategije pametne specijalizacije i apliciranja tvrtki u području biotehnologija, kao i mjere za jačanje međunarodne konkurentnosti. Cilj je drvne industrije, ističe Cvečić Bole, utvrđivanje i unapređivanje pozicija na stranim tržištima, osiguranje aktivne potpore izvozu, u kojem drvna industrija danas sudjeluje sa više od 10 posto. Podržana je i inicijativa, dodaje, o pokretanju projekta brendiranja slavonskog hrasta, kao i poboljšanja protoka drvnih proizvoda u uvozu i izvozu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close