Ne tako lijepa priča o odlasku Hrvata u Kanadu

Autor: Poslovni.hr , 28. siječanj 2013. u 13:41
Guliver/Thinkstock

Za traženje posla u Kanadi potreban vam je auto, no u Kanadi ne možete registrirati automobil na međunarodnu vozačku…

Mnogi u Hrvatskoj sanjaju u odlasku 'trbuhom za kruhom' u 'obećanu zemlju' Kanadu, jer vjeruju da će tamo naći blagostanje i priliku za posao i bolji život. Da život u Kanadi nije bajka odlučio je razjasniti čitatelj portala Danas.hr. Napisao je pismo u kojem je odlučio razbiti mitove o Kanadi na temelju iskustva tijekom jednogodišnjeg boravka u kanadskom Torontu.

Upozorava na velike troškove koji se javljaju pri samom dolasku u Kanadu. Prvo, da biste došli u Kanadu, treba vam oko 1.000 eura za put. Najam stana u Kanadi vrlo je skup,  a ako želite normalan stan, trebate potpisati ugovor o leasingu na najmanje šest mjeseci.

Da biste se kretali po Torontu, barem u početku, koristite javni prijevoz, koji košta tri dolara u jednom smjeru, a mjesečni pokaz 139 dolara. No za traženje posla (postavljanje knaufa, keramike i ličenja zidova, selidbi i sl) potreban vam je auto jer se većina poslova nalazi izvan GTA (Grand Toronto Area). Uz visoke troškove mobitela,  interneta i hrane, mnoge će iznenaditi i činjenica da u Kanadi ne možete registrirati automobil na međunarodnu vozačku dozvolu, potrebna vam je kanadska vozačka dozvola. S obzirom da nemate 'kanadskog iskustva' u vožnji, premija osiguranja za auto koštat će vas 520 dolara na mjesec.

'Medicinske, odvjetničke i još neke hrvatske diplome ovdje ne vrijede pišljiva boba. Ovdje da biste bili doktor, morate biti ili iz zemlje Commonwealtha ili ponoviti medicinski studij od početka', kaže čitatelj. Također upozorava da ako tijekom zime dođete u Toronto, možete zaboraviti na poslove poput konobarenja te da vas uvijek pitaju koliko 'kanadaskog iskustva' imate.
 

Komentari (12)
Pogledajte sve

ovchica jgaltu:
Ti si ocito materijalist a materijalno te nece uciniti sretnim.

@ ovchica ,

kolega , tim forama možeš pravdati svoju nesposobnost pred svojom ženom:
” Znaš ženo mi smo siromašni ali materijalno nas nebi učinilo sretnim.”

Slično kao što kratkokurci govore da je za dobar sex važna tehnika .

Ili kao što loši lovci pričaju kako je pametno biti vegetarijanac .



@Pero

Problem je jedino sto dobro zivjeti sa malo rado nije dugorocno odrziv proces.

@ Twixer,

Večina Hrvata u Hrvatskoj jako dobro žive sa malo rada , neki i 68 godina.

Dali se slažeš da mi u Hrvatskoj bolje živimo nego večina Hrvata u Kanadi ?

@Pero

Problem je jedino sto dobro zivjeti sa malo rado nije dugorocno odrziv proces.


…Važna je duhova strana siromaštva jer dok kopaš po smeću pozitivne misli samo naviru, kao nekad Nikoli Tesli dok je kopao kanale.

Slazem se,i nadam da kopas po smecu,a da pozitivne misli samo naviru ko Nikoli Tesli.Hrvatska je tebi zato obecana zemlja.Daj Boze da bude jos gore pa da misli teku brzinom svjetlosti.

New Report

Close