‘Ne promijenimo li odnos prema privatnicima, nema oporavka’

Autor: Marina Borovac/VL , 12. rujan 2016. u 22:00
Uvjerio Bavarce da studente šalju u Split/M. Jurinec/PIXSELL

Važno je da zdravstvene institucije jamče kvalitetnu zdravstvenu skrb, da su akreditirane i evaluirane.

Otkako je dao ostavku u Vladi Ive Sanadera, bivši ministar obrazovanja, znanosti i sporta, prof. dr. Dragan Primorac posvetio se znanstvenom radu, a karijeru je nastavio mahom u inozemstvu. Imenovan je predsjednikom Odbora za međunarodne odnose Američke akademije za forenzičke znanosti. Pokrenuo je suradnju američkog sveučilišta Penn State sa Sveučilištem u Splitu. Bolnica Sveta Katarina, čiji je Primorac predsjednik Upravnog vijeća, natječe se za prestižnu europsku nagradu za poduzetnike…

U intervjuu za Večernji list i Poslovni dnevnik na pitanje zbog čega u Sv. Katarinu na liječenje dolaze NBA igrači, nogometaši Reala, Barcelone… odgovara: "Kriteriji izvrsnosti u radu, suradnja s najboljima, a mi to uglavnom činimo s institucijama iz SAD-a, Njemačke i Izraela, međunarodna usporedivost, stalno educiranje, primjena novih tehnologija i postupaka preduvjeti su da bi se moglo biti konkurentan na svjetskom zdravstvenom tržištu. Zadovoljan pacijent je jedini pokazatelj uspješnosti neke zdravstvene institucije". Nedavno je uvjerio Bavarce da svoje studente šalju na edukaciju na Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu. "U listopadu će 25 Bavaraca početi studirati medicinu u Splitu. Školovat će se za potrebe Regiomed klinike. Ravnatelj te klinike izjavio je da su tražili pravog partnera.

U igri su bili SAD, Izrael, Mađarska… Mogli su birati kamo će slati ljude. A izabrali su Hrvatsku", ističe Primorac, prema čijem je sudu u Hrvatskoj potrebno žurno stvoriti preduvjete za učinkovit oporavak gospodarstva, a oni uglavnom uključuju "temeljitu promjenu odnosa prema privatnom sektoru, počevši od proizvodnje pa do zdravstva. Sve investicije iz inozemstva, barem što se zdravstva tiče, zaustavljene su jer Hrvatska nije postigla ono što su napravile najrazvijenije države svijeta, čak i one iz najbližeg susjedstva, a to je sinergija javnog i privatnog sektora". Ljudima je, objašnjava, potpuno nebitno liječe li se u javnoj ili privatnoj bolnici ako im liječenje pokriva zdravstveno osiguranje.

"Važno je jedino da zdravstvene institucije jamče kvalitetnu zdravstvenu skrb, da su akreditirane i konstantno evaluirane. O tome kolike uštede sustavu zdravstva radi privatni sektor jasno je samo po sebi, jer ulaže golema sredstva u gradnju i uređenje objekata, kupnju skupe opreme, osigurava plaće medicinskom i nemedicinskom osoblju… Unatoč svemu, medicinske usluge koje putem HZZO-a privatni sektor naplaćuje jeftinije su do 30% u odnosu na javni sektor jer u njih nisu ukalkulirani troškovi amortizacije, investicije te troškovi kapitala koje HZZO mora podmiriti u javnom zdravstvu. Apsurdno je da država mora uložiti milijarde kuna kako bi sanirala troškove lošeg poslovanja iz prošlosti, umjesto da ulaže u medicinske usluge i da skraćuje liste čekanja", objašnjava.

O pobjedi HDZ-a

Plenković napravio čudo 
Na pitanje što za Hrvatsku znači pobjeda HDZ-a na izborima odgovara: "Andrej Plenković u zadnja je dva mjeseca napravio čudo! Pobjedom je uveo novi, suvremeni smjer u politički život Hrvatske i poručio svijetu da naša politička scena napokon prihvaća uljuđene i civilizacijske iskorake kojima smo dugo težili. Ima veliku međunarodnu prepoznatljivost i zna spojiti različitosti, što je trenutačno Hrvatskoj nužno. Hrvatska će njegovim dolaskom napraviti velik iskorak u svakom pogledu".

Komentirajte prvi

New Report

Close