Ne postaje se direktor preko noći, ali uz naporan rad i učenje sve je moguće

Autor: Borivoje Dokler , 29. svibanj 2019. u 22:00
Prvi dan okupljanja pripravnika Growww programa

Svakom Growww pripravniku dodijeljuje se iskusni stručnjak – mentor uz čije vodstvo rješavaju poslovne zadatke i dostižu zadane ciljeve.

Hrvatska se posljednjih nekoliko godina suočava s problemom nezaposlenosti koja uzrokuje odlazak velikog broja mladih ljudi iz zemlje. Visina plaće često je ključni moment zbog kojeg odlučuju svoju sreću tražiti u inozemstvu. Tržište rada u Hrvatskoj ipak nudi i poslove sa stimulativnim primanjima za pripravnike – uglavnom je riječ o programima zapošljavanja mladih talenata od strane velikih kompanija koje posluju u Hrvatskoj. Među njima je i Ina koja je kroz program Growww od 2010. zaposlila gotovo 650 diplomanata te se upravo vrši selekcija kandidata za jubilarnu desetu generaciju pripravnika. 

Growww je jednogodišnji pripravnički program za studente koji završavaju diplomski studij različitih smjerova, a nemaju radnog iskustva ili imaju do najviše godine dana radnog iskustva. To je istovremeno i posao s punim radnim vremenom i stimulativnim primanjima, a oko 90% kandidata ostaje raditi u kompaniji nakon godinu dana. Tijekom jednogodišnjeg staža pred pripravnike se postavljaju izazovni poslovni ciljevi, a svakom Growww pripravniku dodijeljen je iskusni stručnjak – mentor uz čije vodstvo rješavaju poslovne zadatke i dostižu zadane ciljeve, dok kroz program poslovne edukacije stječu nova znanja i vještine s ciljem upoznavanja svih djelatnosti kompanije i širokog spektra poslovnih događanja, kao i Ininih postrojenja i pogona.

Ispunjenje snova
Kako to izgleda u praksi upitali smo Dinu Lučana, stručnog prvostupnika ekonomije, koji je za ovaj Inin program saznao na zadnjoj godini studija. Te krizne 2011. započeti karijeru u perspektivnoj multinacionalnoj kompaniji kao što je Ina činilo mu se kao ispunjenje profesionalnih snova. Sama selekcija je, kaže, bila provedena po najboljim praksama i bila je zahtjevna. 

 

Lučan

Program je ispunio sva moja profesionalna očekivanja.

"Nikada nisam zaboravio osjećaj kada sam završio s testiranjem. Pomirio sam se s činjenicom da sam zakazao i bio uvjeren da nisam prošao u sljedeći krug, ali se isto tako sjećam uzbuđenja kada sam ipak dobio poziv za intervjue, a u konačnici i obavijest da sam odabran za budućeg pripravnika. To je bilo najbolje ljeto u mom životu", otkriva nam Lučan i napominje kako mu je prvi dan bio veliki šok. "Dočekali su nas pripravnike u sklopu događanja za potpisivanje ugovora. Nakon toga su nas okvirno upoznali s poslovanjem kompanije te sam otišao sam u svoj ured da se upoznam s kolegama. U uredu nas je sjedilo šest i odmah sam dobio svoj stol, što mi je bilo odlično. U toj situaciji se osobito iskazala kolegica koja je bila moj buddy i koja mi je pomogla da se prilagodim novoj okolini", ističe Lučan koji je nakon pripravništva ostao raditi u Ini u području ljudskih resursa.

Najprije je bio HR Partner za područje Istraživanja i proizvodnje nafte i plina, a naknadno je istu funkciju obavljao i za područje Financija te Plavi Tim. Prije godinu dana promoviran je na mjesto direktora Sektora ljudskih resursa i pravnih poslova u tvrtki kćer STSI. Kroz sve te godine u ljudski resursima imao je, kaže, priliku upoznati se i raditi na najsuvremenijim procesima i alatima poput HAY-a, Petroskillsa, SWP-a, TCL-a i ostalih.

 

90 posto

polaznika Ininog programa ostaje raditi u kompaniji nakon godinu dana

  "Iako sam se najviše razvijao kroz učenje na poslu, imao sam i prilike sudjelovati na vrhunskim konferencijama i edukacijama iz svog područja rada. Growww program je ispunio sva moja profesionalna očekivanja jer se konstantno profesionalno razvijam i stječem nova znanja zbog kojih sam jako konkurentan na tržištu rada. Očekujem da ću se nastaviti razvijati u ovako pozitivnom smjeru kao što je to bilo do sada. Svim potencijalni novim Growww kolegama preporučujem da je za rad u velikoj organizaciji jedna od najbitnijih karakteristika strpljenje, ali i samoaktualizacija. Ne postaje se direktor preko noći, ali kroz naporan rad i učenje se stječu kompetencije da se sve pružene prilike iskoriste", poručuje Lučan. 

Svaki dan uči se nešto novo
A na prošlogodišnje izdanje Inina programa prijavila se i Iva Ćuk koja je diplomirala seizmologiju i fiziku čvrste zemlje na Geofizičkom odsjeku PMF-a. Kaže da je Growww izabrala zato što joj se zaposlenje u Ini učinilo kao sljedeći logični cilj vezan uz struku. Za prijavu ju je motivirala i mentorica koja ju je usmjerila da se prijavi na program stipendiranja talentiranih studentica u području geoloških znanosti i tehničkih studija pod nazivom Female Engineers Mol Programme na kojem je bila jedna od tri pobjednice. Priprema za taj program joj je zapravo bila odlična podloga za selekcijski postupak koji je bio kompleksan, ali zanimljiv. Ističe kako sam po sebi proces prijave i selekcije na Growww nije bio pretjerano težak, no treba biti pažljiv i temeljit, a sastoji se od ispunjavanja prijave, predselekcije na temelju životopisa, psihologijskog testiranja i nekoliko krugova intervjua.

 

Ćuk

Naučila sam puno o struci, ljudima i poslovanju velike kompanije.

"Bila sam samokritična, ali i optimistična. Stalno sam nervozno iščekivala rezultate natječaja, što je normalno jer sam željela proći. Za sada mogu reći da sam poprilično zadovoljna. Naučila sam puno i svakog dana učim nešto novo, kako u struci tako i o ljudima i poslovanju velike kompanije. Pripravnička godina bez pomoći mentora i buddyja bi bila puno teža. Buddy mi je pomogao u socijalnoj adaptaciji, dok mentorica nesebično kontinuirano dijeli svoje znanje te pruža stručnu i profesionalnu pomoć, kao i kolege kojima sam okružena. Sada radim u Istraživanju i proizvodnji nafte i plina u odjelu Geologije i geofizike kao seizmički interpretator. Želim naučiti sve o svom poslu i jednog dana postati stručnjak koji će ga najbolje i obavljati. Očekujem da ću se u kompaniji razvijati kako poslovno tako i osobno. Poruka za potencijalne buduće Growwwovce je da budu hrabri i prijave se. Ništa ne gube, a puno dobivaju – iskustvo, vještine, znanje, edukacije te priliku za razvoj karijere te upoznavanje kompanije i ljudi. Vidjet će da sve to vrijedi", zaključuje Iva Ćuk.

Komentirajte prvi

New Report

Close