‘Ne pamtim ovakav brodolom Državnog odvjetništva’

Autor: Poslovni.hr , 19. listopad 2017. u 09:46
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Premda je istražni zatvor samo mjera kojom se osigurava nesmetano odvijanje kaznenoga postupka te ga ne treba brkati s nečijom eventualnom krivnjom, teško se oteti dojmu poraza državnoga odvjetništva u slučaju puštanja svih privedenih okrivljenika u aferi Agrokor na slobodu.

Istražni sudac zagrebačkoga Županijskoga suda Zoran Luburić u srijedu je, nakon višesatnoga maratonskog ročišta za određivanje istražnoga zatvora, odbacio gotovo sve prijedloge tužitelja za određivanje istražnoga zatvora pustivši sve okrivljenike, njih ukupno 12 da se brane sa slobode.

Istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke određen je u odsutnosti jedino Ivici Todoriću, a odbijen je pritvor i za njegove sinove Antu i Ivana koji se s njime nalaze u Londonu. Nije čak niti određena neka mjera zabrane kontaktiranja sa svjedocima, već su jednostavno svi prijedlozi tužiteljstva odbijeni.

Anto Nobilo, odvjetnik Piruške Canjuge, smatra da je ovaj slučaj brodolom državnog odvjetništva, jer koristi pogrešne metode.

"Nema mjera sigurnosti opreza, nema kućnog pritvora, nema ništa. A ja bih rekao da baš nema ni nekog velikog postupka, ali o tom-potom. Za sve osim Todorića. Ja od velikih postupaka ne pamtim ovakav brodolom državnog odvjetništva, nikad. A kažu da je ovo najveći predmet", rekao je sinoć Nobilo, kako je objavio N1, te pojasnio svoju izjavu.

"U ovom predmetu svi ključni dokazi su materijalni dokazi. Tu je važna financijska forenzika, svjedoci su nebitni, sve je u dokumentima, putovanje novca, računi, knjiženje, ugovori. Svjedoci tu ne mogu ništa promijeniti, nije ovo klasičan kriminal, to su krive metode što su oni upotrijebili", pojasnio je.

Zagrebačka županijska državna odvjetnica Sani Ljubičić kazala je da Todorića i ostale sumnjiče za stjecanje nepripadne koristi od preko milijardu kuna, a najavila je da će "kada se ostvare uvjeti" zatražiti i blokadu imovine.

– Ne može me nakon ovoliko godina nijedna odluka suda iznenaditi. Kad vidimo argumentaciju, uložit ćemo žalbu, rekla je Sani Ljubičić odgovarajući na upit novinara.

Komentari (3)
Pogledajte sve

***ovo nije ništa čudno i bilo je za očekivati… tko misli da će pravo i pravda osloboditi ovu napaćenu zemlju grdno se zahebo…do ovog nebi ni došlo da neki moćnici nisu poželjeli postat kalif umjesto kalifa i oteti kalifovu imovinu…ako bude narodu bolje kad se jednog dana ovo završi, to bude čisto slučajno, a ako mu bude lošije to bude čisto namjerno

Normalni ljudi su odavno napustili ovu zemlju, sad svjedočimo što se dogodi kad ju luđaci preuzmu.

Udruga za zaštitu četveronožaca i mjerodavni pravosudni krugovi još uvijek nisu izdali priopćenje o valjanosti navodne punomoći izdane izdane odvjetničkom vježbeniku za zastupanje peseka (čuke) g.Todorića.
Kao što je već ranije rečeno, glavnina problema leži u činjenici da odvjetnički vježbenik nema položen pravosudni ispit.

New Report

Close