Ne odustaju od povećanja plaća, no spremni su pregovarati

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. veljača 2016. u 16:31
Vilim Ribić, Foto: Igor Kralj / Pixsell

Ribić je zadovoljan što se sada sa sindikatima razgovara u Vladi kojoj nisu imali pristup četiri godine.

Matica hrvatskih sindikata poručila je u srijedu da neće odustati od sporazuma o povećanju plaća javnih i državnih službenika za šest posto, ali su o tome spremni pregovarati s Vladom jer, iako su svjesni da se ne može ostvariti čitav sporazum, za neke bi stvari trebalo biti novca.

Iako je predsjednik Matice Vilim Ribić za novu Vladu rekao da je napravila pomak u socijalnom dijalogu, nezadovoljan je jer su sindikati pozvani u Banske dvore samo na konzultativni sastanak.

Sindikati neće odustati od sporazuma

"Vjerojatno to rade zato što žele prvo odlučiti što će biti u proračunu s plaćama, a onda će doći na sastanak i reći da su već donijeli odluku. Ako se tako dogodi, u tome će biti potpuno slični prethodnicima“, kazao je Ribić dodavši – bude li takav pristup, od dogovora neće biti ništa.

Kaže kako razumije da nema sredstava za sve što piše u sporazumu o plaćama, ali novaca za nešto bi trebalo biti i to će biti predmet pregovora. "Ono što se ne može ispuniti ove godine, može se ispuniti s pomakom, ali za sve treba ozbiljan razgovor", kaže Ribić i poručuje kako nema šanse da sindikati odustanu od sporazuma.

Na sastanku s ministrom financija Zdravkom Marićem nisu vidjeli smjernice proračuna, već samo prezentaciju s najosnovnijim podacima, a na temelju viđenog Ribić je zaključio da je riječ o nastavku dosadašnje proračunske politike.

"Pitanje je je li to dobra ili loša politika, ali to je svakako jedna preslika. Taj proračun sigurno nije reformski proračun", kazao je Ribić.

Orešković je normalan čovjek

Ocijenio je kako će se tek vidjeti što vlast podrazumljeva pod reformama i jesu li one u interesu većine ili manjine. "Mogu reći da su ti ljudi pristojni, karakter premijera je na mjestu, to je normalan čovjek što je velika stvar nakon četiri godine, otvoren je za razgovor i odličan menadžer i vrhunski će odraditi zadatak", rekao je Ribić.

No,pita se, koji je to zadatak i u čijem je interesu, jer jedno je reforma kojom će se u zdravstvu povećati participacije za lječenje, što odgovara poslovnom svijetu, a drugo reforma kroz smanjivanje lista čekanja, što je u intesu većine, ali za što treba zaposliti nove ljude i povećati plaće.

Ribić je zadovoljan što se sada sa sindikatima razgovara u Vladi kojoj nisu imali pristup četiri godine. Razgovara se na suradnički način, dok se prošle četiri godine nije razgovaralo ili se razgovaralo "bahato i s visine".

"Oni koji nisu ništa znali, pravili su se da jako puno znaju, a po medijima su lanisirali da su sindikati demagozi koji ništa ne razumiju, a oni su bili demagozi koji su nešto počeli razumjevati na kraju mandata", rekao je Ribić.

Normalno je da se na taj način razgovara, a nije bilo normalno to što smo imali četiri godine. "Što god netko kaže je li to za HDZ ili protiv HDZ-a, vidjet ćete u prvom štrajku jesmo li mi za HDZ. Vjerujem da nećemo dugo čekati", poručio je Ribić.

Komentirajte prvi

New Report

Close