‘Ne odustajemo, osnovat ćemo podružnicu iz EU’

Autor: Poslovni.hr , 18. svibanj 2017. u 22:00
Upravitelj ZEF-a Goran Jeras, Foto: PD

Iznenađeni odbijenicom HNB-a, kažu da nije bilo nikakve naznake o uskraćivanju licence.

HNB je odbio zahtjev Zadruge za etično financiranje za osnivanjem etične banke. U obrazloženju koje su poslali ZEF-u navode niz razloga. Od tehnikalija, poput prigovora da kandidat za člana nadzornog odbora nije priložio kopiju osobne iskaznice, a drugi potvrdu o nekažnjavanju iz zemlje koja institut izdavanja tih dozvola uopće ne poznaje pa mu ne priznaju izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika, do toga da kandidati za upravu zadnje tri godine ne rade u banci, a upravo toliko rade na osnivanju nove banke. Ističu i da nisu predali dokaze o prikupljenom kapitalu iako je u dotadašnjoj komunikaciji sa osnivačima “dead line” za to bio kraj ovog mjeseca, a u konačnici poručuju i da je model poslovanja neodrživ u trenutačnom okruženju.

Zanimljivo bi bilo čuti od regulatora koji su to bankarski modeli danas održivi znajući da je tek relativno nedavno prisilio, i to samo neke veće banke, da smanje izloženost Agrokoru s maksimalnih 25 posto kreditnog portfelja. Čak i nakon toga posljednjih mjeseci izdvajaju stotine milijuna kuna rezervacija u tu svrhu, odlazeći u minus. Iako revoltirani, članovi ZEF-a odlučni nastaviti s realizacijom projekta na druge raspoložive načine. A kako poručuje upravitelj ZEF-a Goran Jeras:

“Osim osnivanja etične banke u drugoj državi EU i otvaranja podružnice u Hrvatskoj za koju ne treba odobrenje HNB-a, postoje i alternativni modeli poput razvijanja peer to peer mreže u kojoj zadrugari međusobno izravno jedni drugima posuđuju novac. Fintech industrija danas sve brže preuzima velik dio poslovanja banaka i mi ćemo se jednostavno okrenuti takvom modelu. Vjerovali smo da je naša licenca dobitak za kompletno bankarsko tržište jer ćemo i postojećim bankama ukazati na ove modele kojima poslovanje mogu raditi kvalitetnije, jeftinije i transparentnije”, ističe Jeras. Uvjeren je čak da će sad i lakše privući nove investitore, no, priznaje da je, vidno iznenađen odlukom regulatora, s obzirom na to da dotadašnja komunikacija nije davala nikakve naznake da postoje razlozi za odbijanje licence.

Komentirajte prvi

New Report

Close