‘Ne odustajemo od rekategorizacije, krediti HBOR-a u drugoj polovici 2018.’

Autor: Marija Crnjak , 04. veljača 2018. u 22:00
Rekategorizacija obiteljskog smještaja neće naštetiti nikome, tvrdi ministar turizma Gari Cappelli

Ministar Cappelli najavio je novi Zakon o ugostiteljskim djelatnostima; ide u javnu raspravu uskoro, trebao bi biti izglasan već do lipnja.

Ministarstvo turizma nije odustalo od rekategorizacije obiteljskog smještaja, kako bi se podigla konkurentnost segmenta koji čini 50% smještajnih kapaciteta Hrvatske, te iskoristio sav poduzetnički potencijal, najavio je ministar turizma Gari Cappelli na Forumu obiteljskog smještaja u Zagrebu. Cappelli je najavio novi Zakon o ugostiteljskim djelatnostima koji bi trebao biti izglasan do lipnja, kako bi se već u prvoj polovici 2018. mogli plasirati krediti HBOR-a namijenjeni obiteljskom smještaju.

"Obiteljski smještaj važan je segment turizma u Hrvatskoj, bez kojeg mnoge sredine ne bi bile prepoznatljive, no da bi postigao razinu kvalitete koja će odgovarati zahtjevima gostiju i omogućiti veću konkurentnost potrebno je dodatno uložiti u ponudu i sadržaj", izjavio je Cappelli. Rekategorizacija, tvrdi, neće naštetiti nikome, već će omogućiti proširenje sezone i veće prihode u obiteljskom smještaju, koji više ne spada u socijalnu kategoriju. "Zašto u obiteljskom smještaju ne bismo imali neku saunu ili sadržaje zbog kojih će gosti poželjeti doći i izvan sezone", poručio je.

 

2,5 posto

iznosit će kamata na kredite HBOR-a, a maksimalan iznos je 50.000 eura

Povoljno financiranje
Zakon o ugostiteljskim djelatnostima naći će se uskoro u javnoj raspravi, a preduvjet je za projekt rekategorizacije. U drugoj polovici godine investitori u obiteljskom smještaju dobit će mogućnost podizanja kredita kod HBOR-a po kamati od oko 2,5 posto, na 10 godina s godinom počeka, a najveći iznos koji će moći podići bit će 50 tisuća eura.

Ključ je u udruživanju'
Cappelli smatra da treba posebno potaknuti i razvoj te udruživanje apartmana i soba u difuzne i integralne hotele koji nude uslugu sličnu hotelskoj, sa zajedničkom recepcijom i drugim sadržajima, djelomice i zato što je HTZ-u lakše napraviti promociju takvih kapaciteta. Inače, u 2017. na tržištu je bilo oko 92.000 pružatelja obiteljskog smještaja s više od 540.000 kreveta. Ukupna imovina procjenjuje se na 15 milijardi eura. Za usporedbu, 2013. bilo je registrirano nešto više od 55.000 kućanstava koja su pružala usluge komercijalnog smještaja, i ta domaćinstva raspolagala su s nešto više od 420.000 ležajeva.

Komentirajte prvi

New Report

Close