‘Ne odustaje se od prosvjeda ni konverzije u kune’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. travanj 2015. u 09:45
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Banke rade izračune i spremne su ponuditi konverziju kredita iz švicarskog franka u euro, poručila je Hrvatska udruga banaka (HUB), dok Udruga franak i dalje ne pristaje na to, nego traži konverziju kredita u kune, rečeno je u petak u emisiji Hrvatskog radija “U mreži prvog’.

Banke rade izračune i spremne su ponuditi konverziju kredita iz švicarskog franka u euro, poručila je Hrvatska udruga banaka (HUB), dok Udruga franak i dalje ne pristaje na to, nego traži konverziju kredita u kune, rečeno je u petak u emisiji Hrvatskog radija "U mreži prvog'.

"Banke rade izračune za konverziju kredita iz švicarskog franka u eure, ali nema žurbe jer je Vlada ionako zamrznula tečaj franka na 12 mjeseci. Rješenje treba dobro osmisliti jer se radi i o pitanju javnog duga. Naime, kada država sudjeluje u ovako nečemu, onda to automatski povećava javni dug", istaknuo je predsjednik HUB-a Zoran Bohaček.

Niko Delić, ekonomski suradnik Udruge franak, kazao je, pak, da ta udruga neće pristat na konverziju u eure, već isključivo želi konverziju u kune i to po početnom tečaju. Dodao je kako Udruga franak ostaje kod svojih pet poznatih zahtjeva i ne odustaje od masovnih prosvjeda.

Hrvatska narodna banka (HNB) ustvrdila je nedavno da bi konverzija kredita u 'švicarcima' u kune dovela do velikog smanjenja državnih deviznih rezervi.

"Nema nikakve potrebe da se zbog otklanjanja valutnog rizika odmah kupuju devize. To se može rješiti tako da banke kupe kunske državne obveznice s valutnom klauzulom, a da ne bi došlo do povećanja javnog duga, država može odmah taj novac staviti kao kunski depozit natrag u banke. U tom slučaju ne moramo potrošiti sve devizne rezerve, kako sada navodi HNB", kaže Delić.

Damir Novotny, nezavisni ekonomski analitičar, kazao je u raspravi da su teze Udruge franak "često nepromišljene i naivne" jer se problem s kreditima u 'švicarcima' ne može rješavati deviznim rezervama već isključivo tržišnim mehanizmima.

"Nitko se ne smije poigravati deviznim rezervama države. Ne postoji raspoloživi kvantum državnim obveznica, a uostalom radilo bi se o javnom dugu. Državne obveznice su državni dug", zaključio je Novotny.

Komentari (8)
Pogledajte sve

Trajno riješenje je u ništavnosti ugovora Banka & Klijent.

Napravit dvije analize.

Prva, odmah ponistiti ugovore koji su u clearingu isplacenonog iznosa kuna u odnosu na novac uplaćen na kreditnu partiju (+ – razlika, ja tebi ti meni).

Druga, kvantitativno utvrditi partije kredita gdje je iznos isplaćenog kredita veći od dosadašnjih uplata na partiju kredita. Takve kreditne partije konvertirati u HRK na dan isplate kredita, ostatak do clearinga voditi po kta stopi za HRK na dan isplate kredita sve do poravnanja te onda poništiti ugovor.

Vuk cijeli a ovce bez želje da očerupaju i prepariraju bankster vuka [emo_namigusa]



Konverzija švicarca u euro prema tečaju na dan sklapanja ugovora, fiksna kamata koja se na taj dan primjenjivala za klauzule u eurima – preračunati za svaki kredit individualno….

Ok,a sto kad kuna devalvira onda nova runda cviljenja???
[/quote]

Onda nova ideja, totalni oprost, uz zadržavanje sve imovine.

Kada se realno sagleda, UF je u lošijoj poziciji od Tsiprasa.

Uopce me ne bi zacudilo da se Blackrock ukljuci nekako, u Spanjolskoj vec jesu.
To izvlacim iz toga sto su banke zaprijetile prodati stanove strancima.


Konverzija švicarca u euro prema tečaju na dan sklapanja ugovora, fiksna kamata koja se na taj dan primjenjivala za klauzule u eurima – preračunati za svaki kredit individualno….

Ok,a sto kad kuna devalvira onda nova runda cviljenja???

Noćas je na NovojTV bio izvanredan SF film naziva “Vrijeme je novac”. http://novatv.dnevnik.hr/clanak/vrijeme-je-novac—378696.html Preporučio bih Bohačeku (lik iz filma Čuvar vremena) i ostalom lihva društvu neki si ga pogleda – možda im se um prosvijetli. Ili su već toliko ogrezli da nema povratka…..
Svaka sličnost ljudi zatočenih u getu (mislim da nije slučajna) potpuno je identična zatočenicima u švicarcima i ostalim oblicima lihvarenja

New Report

Close