‘Ne nazire se oporavak građevine, niže kamate ključ’

Autor: Darko Bičak , 09. veljača 2015. u 22:00
Damir Percel, Sektor za graditeljstvo HGK/ Nikola Čutuk/PIXSELL

Realnom sektoru osigurati olakšane uvjete kreditiranja i niže kamate, tako bi se zaustavio negativan trend, kažu u HGK.

Nema naznaka da će se negativni trend u graditeljstvu i stanogradnji zaustaviti u ovoj godini, a ni sljedeće razdoblje ne izgleda previše perspektivno, smatra Damir Percel, direktor Sektora za graditeljstvo i komunalno gospodarstvo Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Dostupni statistički podaci pokazuju, naime, da se u proteklih pet godina, prema siječnju 2009., hrvatsko graditeljstvo u cjelini smanjilo za oko 48 posto, a ukupni je broj radnika u tom sektoru smanjen za oko četvrtinu. "Što se tiče stanogradnje, dubinu krize oslikava činjenica da broj stanova i njihova korisna površina u jedanaest mjeseci 2014. predstavlja tek trećinu stanova, odnosno korisne površine sadržane u odobrenjima iz istog razdoblja prije krize. Ohrabruje podatak da je ukupna vrijednost novih narudžbi u trećem tromjesečju 2014., u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, viša za šest posto i iznosi 3,64 milijarde kuna, no indikativan je broj izdanih odobrenja za građenje, kojih je bilo za 19,4 posto manje nego u studenome 2013.

Na godišnjoj je razini broj odobrenja bio znatno niži i kod izdanih odobrenja za zgrade, i to za 20 posto, te kod odobrenja za ostale građevine, za otprilike 16 posto. Treba istaknuti da se njihov najveći međugodišnji pad dogodio u rujnu, listopadu i studenome 2014. godine", kaže Damir Percel. Iz HGK ističu da je za nadati se da će dio poduzetih mjera Ministarstva financija dati pozitivne rezultate i barem malo utjecati na stanje u stanogradnji, odnosno pridonijeti oživljavanju tržišta na tom području. Prvi rezultati moći će se sagledati tek potkraj drugog kvartala 2015., ali smatraju da se problem nepostojanja investicijskih aktivnosti neće riješiti preko noći samim donošenjem mjera, pa ćemo za oporavak trebati još pričekati. Percel naglašava da realnom sektoru treba osigurati olakšane uvjete kreditiranja, manje kamatne stope i zajamčenu visinu kamata na kredite jer bi se na taj način zaustavio negativan trend. 

Komentirajte prvi

New Report

Close