Ne možemo se hvaliti s 494 eura po stanovniku

Autor: Poslovni dnevnik , 29. kolovoz 2017. u 15:21
Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

“Ako gledamo našu znanost uglavnom se baziramo na ulaganjima koja dolaze iz državnog proračuna, a na europskom smo začelju što se tiče ulaganja iz drugih izvora.”

Baš na dan kada je Eurostat objavio po Hrvatsku prilično nepovoljnu statistiku po kojoj se vidi da smo ispod europskog prosjeka kada je u pitanju izdvajanje za obrazovanje, resorna ministrica Blaženka Divjak i sama je priznala da je hrvatskom društvu potrebno puno više.  

"Ne samo da moramo lobirati za više novaca iz državnog proračuna, nego mora razumjeti da to ulaganje dolazi iz ukupnog domaćeg proizvoda, ne isključivo iz državnog proračuna, nego i iz gospodarstva i fondova. Ako gledamo našu znanost uglavnom se baziramo na ulaganjima koja dolaze iz državnog proračuna, a na europskom smo začelju što se tiče ulaganja iz drugih izvora", kazala je ministrica Divjak na jučerašnjoj sjednici rektorskog zbora u Varaždinu.

"Mi spadamo u europske zemlje koje najmanje odvajaju za znanost i dugoročno to neće biti dobro", dodao je predsjednik Rektorskog zbora Šimun Anđelinović. Tako su dali dodatnu težinu statistici po kojoj Hrvatska po stanovniku za obrazovanje izdvaja 494 eura, dok je EU prosjek 1405 eura. Pri dnu smo ljestvice, na kojoj su najlošiji Rumunji i Bugari, dok je vodeći Luksemburg s nama nedostižnih 4685 eura po stanovniku. 

Komentirajte prvi

New Report

Close