‘Ne isključujemo mogućnost izlaska Unilinea na burzu’

Autor: Marija Crnjak , 28. studeni 2019. u 22:00
Boris Žgomba, šef Unilinea: Dobit nam je rasla/D. MARUŠIĆ/PIXSELL

Agencija kupnjom E-toursa ušla u segment korporative i prodaje aviokarata.

Kupnjom E-toursa od Hrvatskog telekoma, devete tvrtke u sastavu buduće Grupe Uniline koja će se uskoro i službeno osnovati, pulska turistička agencija dobiva značajan ulaz u segment prodaje zrakoplovnih karata i korporativnog turizma, te odlaznog turizma.

Akvizicija koja je potpisana u srijedu nakon gotovo godinu dana pregovora, a slijedom HT-ove strategije dezinvestiranja netemeljnog poslovanja, Unilineu će omogućiti stjecanje liderske pozicije na tržištu, pojasnio je predsjednik Uprave Boris Žgomba.  Zasad ne želi otkriti iznos transakcije koji bi trebao biti objavljen s krajem godine kad se očekuje zaključenje transakcije. E-tours je agencija od 20-tak zaposlenih i prometom na razini nešto većoj od četvrtine Unilineova godišnjeg prihoda.

Uniline bi ovu godinu trebao završiti s ukupnim prihodom od oko 380 milijuna kuna. U planu je širenje na sjevernu Ameriku i u Indiju, uz već postojeće urede i predstavništva u BiH, Sloveniji, Srbiji, Kini, Indoneziji, Japanu, Tajlandu i južnoj Americi. Usto značajno ulažu u digitalizaciju, informatizaciju poslovanja te kvalitetu.   "Ove godine ne računamo na rast prihoda jer je 2019. bila godina preslagivanja i reorganizacije kompanije, ali smo rasli u dobiti.

Značajna ulaganja imali smo na azijskom tržištu, ponovno otvaramo ured u Koreji s lokalnim zaposlenicima. Jako smo zadovoljni ugovaranjem za sljedeću godinu u kojoj očekujemo rast i na američkom tržištu, i ne strepimo od Brexita. U porastu je i naš rent-a-car biznis, iduću godinu plan je povećati broj vozila s 1500 na 1800", ističe Žgomba. Iako se sprema nova organizacija Grupe, zasad ne razmišlja o odlasku na burzu, ali ne isključuje tu mogućnost u budućnosti. Kad je u pitanju nova akvizicija, plan je da E-tours nastavi raditi kao i prije, ali pod novim vlasnikom.

"E-tours je dobra i stabilna tvrtka, koja će nastaviti raditi pod istim imenom, zadržat će se svi zaposlenici te uprava, očekujemo da će akvizicija imati brojne sinergijske učinke", kaže Žgomba. Ukupno devet povezanih tvrtki i podružnica Unilinea u Hrvatskoj i po svijetu zapošljava oko 180 djelatnika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close