Ne dogovore li se Uprava i radnici, stečaj Adria čelika realna je opcija

Autor: Ante Pavić , 18. siječanj 2015. u 22:00
U željezari je zaposleno 200 radnika i svi su dosad imali ugovore na određeno/Nino Strmotić/PIXSELL

U ugovorima je klauzula da se radnici odriču svojih potraživanja i razlike plaće zbog koje su prethodno tužili poslodavca, pa su ih radnici prozvali zelenaškima.

Predstavnici sindikata sastat će se u srijedu s predstavnicima Uprave Adria čelika kako bi riješili problem novih ugovora o radu koji su se pokazali spornima, potvrdio je za Poslovni dnevnik Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca.

Iz Uprave se pak do zaključenja broja nisu javili da komentiraju novonastalu situaciju. Radnici su nezadovoljni novim ugovorima iz nekoliko razloga, objašnjava Dragičević. Prvi je da su ugovori zapravo na određeno, iako je ranije dogovoreno da će im se ponuditi ugovori na neodređeno vrijeme. "Neobično je za ugovore o radu da imaju osam do devet stranica, kao što imaju ovi ponuđeni radnicima Adria čelika", kaže Dragičević. Tvrdi da su neki članci ugovora prozutakoniti, čak i protuustavni. U njih je stavljena i klauzula da se radnici odriču svojih potraživanja i razlike plaće zbog koje su prethodno tužili poslodavca, pa su ih radnici prozvali zelenaškima.

"Radnici su čak spremni odreći se dijela potraživanja ili odgoditi njihovu isplatu kada bi ih Uprava ugovorima uvjerila da su im radna mjesta sigurna, što nije slučaj s ovakvim ponuđenim ugovorima", kaže Dragičević. Svaki radnik od poslodavca potražuje oko 20.000 kn i tri plaće. U željezari je zaposleno 200 radnika i svi su dosad imali ugovore na određeno. Svi su na čekanju uz plaćeni minimalac, a bivši se radnici još nisu naplatili iz stečajne mase. Adria čelik, bivša Željezara Split, od 2013. godine je u vlasništvu njemačkog Techcoma koji već neko vrijeme traži strateškog partnera s kojim bi nastavio proizvodnju u splitskoj željezari.

Njemačka grupacija ima prilično dobre prodajne kanale na sjeveru Afrike, što bi moglo biti spasonosno za Adriju čelik. Adria čeliku su velika tržišta prije dvije godine bila Turska, u koju su 2013. izvezli 35.000 tona čeličnih gredica, te Egipat, gdje su izvezli 5000 tona. Alžir je tržište goleme važnosti jer su su u prosincu 2013. ondje izvezli 10.000 tona čeličnih šipki, dok su u Hrvatskoj cijele godine prodali ukupno 16.000 tona. Kako je prije manje od godine dana Poslovnom dnevniku najavio Maksim Semeniak, tadašnji prokurist Adria čelika, Techcom je planirao ulaganje od još najmanje 15-20 milijuna eura u tehnologiju i stručno osposobljavanje, zaštitu na radu, zaštitu okoliša i socijalnu sferu, izrazivši želju da splitsku željezaru smjeste među top 10 europskih.

Adria čelik se ni godinu dana od te najave našao na rubu stečaja. Pristanak oko 200 radnika Adria čelika da potpišu ugovore, međutim,  preduvjet je za ulazak partnera i nastavak proizvodnje, koja je zasad na čekanju, kao i radnici. U slučaju da se Uprava i radnici ne uspiju dogovoriti, najvjerojatniji scenarij je stečaj tvrtke, a sve strane tvrde da za tako što nisu zainteresirani. Zato treba pričekati srijedu, kad bi mogao uslijediti dogovora između Uprave i radnika. "Ja sam optimist jer ova željezara ima potencijala. Nadam se da ćemo se uspjeti dogovoriti", rekao je Dragičević.  

Komentirajte prvi

New Report

Close