‘Ne bježimo od stečaja promjenom imena tvrtke, dio je to rebrandinga’

Autor: Saša Paparella (VLM) , 26. ožujak 2013. u 15:36
Darko Vrbanc i njegova supruga vode tvrtke koje se bave istom djelatnošću i registrirane su na istoj adresi/PIXSELL

Tvrtka s poreznim dugom od 29 mil. kn te 75 mil. kn obveza potkraj 2012. dobila je četvrto ime, pod kojim se pokušava spasiti od stečaja.

Jedna od tvrtki koje su zatražile predstečajnu nagodbu zagrebački je Pregled d.o.o. Tvrtka s poreznim dugom od 29 milijuna kuna te 75 milijuna kuna ukupnih obveza potpuno je anonimna, što je dosta čudno jer ostvaruje lijep prihod, više od 40 milijuna kuna godišnje, a zapošljava više od 300 ljudi. Neobično je i to što Pregled nema službenog e-maila, već se u dokumentaciji poslanoj Fini navodi adresa na Hotmailu.

Misterij se ipak može riješiti, i to uvidom u sudski registar: iza Pregleda se krije jedna od 10 najvećih zaštitarskih tvrtki u Hrvatskoj, V grupa zaštita, u vlasništvu obitelj Vrbanc. Od osnutka je promijenila niz imena: počela je kao Zagreb štit, pa je preimenovana u Zagreb štit Vrbanc, a onda je prozvana V grupa zaštita. Tako se zvala posljednjih godina sve dok nedavno, potkraj 2012. godine, nije dobila novo, četvrto po redu ime, Pregled, pod kojim se sada pokušava spasiti od stečaja.

Prebacili imovinu?

Kako navodi Sind ekspres, glasilo Sektora zaštite pri Republičkom sindikata radnika Hrvatske (RSRH), Pregled teško može izbjeći otvaranje stječajnoga postupka.

"S obzirom na iznos obveza, vrlo vjerojatno neće biti dovoljno novca ni za sam stječajni postupak, pa će se ići direktno na brisanje iz Registra trgovačkih društava", spekulira se u sindikalnome glasilu. A što je s imovinom bivše V grupe zaštite? "Sva imovina te tvrtke već je prebačena na tvrtku Nim ulaganja, također registriranu na adresi Remetinečki gaj 2H", navodi Sind ekspres. Na istoj je adresi osnovana još jedna tvrtka, Nadgledanje d.o.o., kao i V grupa d.o.o. Ta tvrtka također ima odobrenje za djelatnost privatne zaštite i ostvaruje po nekoliko milijuna kuna prihoda godišnje.

Kao vlasnici i direktori svih tih tvrtki uvijek se spominju supružnici Ankica i Darko Vrbanc, od kojih smo zatražili da nam objasne razloge tako čestih osnivanja i preimenovanja tvrtki.

"Prije svega, govorimo o 20 godina postojanja tvrtke i različitim gospodarskim i zakonskim okvirima poslovanja u tom razdoblju. Tvrtka je počela raditi 1992. pod nazivom Zagreb štit d.o.o. U vrijeme promjene zakona 1996. d.o.o. se morao preoblikovati u k.d. ili j.t.d. i tada uz naziv tvrtke obvezno ide i prezime vlasnika.Ime je promijenjeno u Zagreb štit Vrbanc k.d. Budući da smo poslove sa zagrebačke regije proširili na cijelu Hrvatsku, obavljen je i cjelovit rebranding (promjena loga i imena) u V grupa zaštita d.o.o. Drago mi je da je ovo pitanje postavljeno jer izlazi niz insinuacija u proteklim godinama na temu imena Zgreb štita u smislu napuštanja tvrtke, obveza i sl. Iz navedenoga je vidljivo da je mijenjano samo ime tvrtke. Ime je promijenjeno u Pregled d.o.o. da se ne bi miješali brendovi dvaju društava koja međusobno više nisu povezana", rekla nam je Anica Vrbanc.

Blokirani od prosinca

Na pitanje je li, kao tvrde neki poznavatelji situacije, ime tvrtke promijenjeno u Pregled kako brend V grupa ne bi bio kompromitiran u kontekstu stečaja, odgovoreno nam je da "nešto što nije u stečaju nije umjesno povezivati na taj način".

Što se pak tiče optužaba za prenošenje imovine na Nim ulaganja, odgovorili su nam da su "Pregled d.o.o. i Nim ulaganja d.o.o. po zakonu o financijskom poslovanju povezana društva. Kontekst prijenosa imovine i sl. nije korektan jer poznavatelji propisa znaju sljedeće: ako 'nosite' imovinu, onda morate nositi i obvezu. Ako pažljivo pogledate financijske parametre, vidjet ćete da je navedena imovina opterećena kreditnim obvezama i jamstvim Pregleda d.o.o.", rekla nam je Ankica Vrbanc, koja je vlasnica Pregleda i Nim ulaganja, ali ne i V grupe d.o.o. i ostalih spomenutih tvrtki.

Njezine tvrtke, tvrdi, nisu povezane s tvrtkama u vlasništvu njezina supruga, a tu je činjenicu iskoristila da nam uskrati odgovor na pitanje zašto je osnovano Nadgledanje d.o.o. te zašto supružnici Vrbanc usporedno vode tvrtke koje se bave istom, zaštitarskom djelatnošću i registrirane su na istoj adresi. Iako su računi Pregleda blokirani još od studenoga 2012. godine, a dugovi su veliki, Ankica Vrbanc vjeruje u uspješno provedenu predstečajnu nagodbu. "Postupak će biti otvoren tijekom sljedećega tjedna, jer u suradnji s revizorskom kućom, koja ujedno završava plan restrukturiranja, u tijeku smo dopune dokumentacije potrebne za uspješnu provedbu predstečajne nagodbe", rekla nam je.

Štite i brodove od pirata

Obitelj Vrbanc drži i učilište Lupus, gdje se obučavaju zaštitari i čuvari, a prvi su u Hrvatskoj ponudili program stručnog osposobljavanja za poslove osiguranja i zaštite brodova. Zbog hrvatskih zakonskih ograničenja Darko Vrbanc 2012. taj je posao prebacio u London, gdje je registrirao V Security Group.

Tvrtka oružanom pratnjom osigurava brodove koji prolaze morima gdje vrebaju pirati. Zapošljava umirovljene britanske profesionalne vojnike, a među njegovim je konzultantima nekoliko bivših visokih časnika iz raznih zemalja, među kojima su i dvojica hrvatskih generala: Martin Špegelj, nekadašnji ministar obrane, i Josip Štimac, bivši načenik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva.

Kum Milan

Preko Bandića do unosnih poslova za Grad

Zaštitare V grupe često angažira zagrebačka gradska vlast, ponajprije Zagrebački holding, pa su im tako povjerili unosan posao čuvanja novog, gotovo praznog naselja Sopnica Jelkovec. Drugi zaštitari time nisu pretjerano zadovoljni. Najveći među njima, Zlatko Marić, svojedobno se javno pobunio jer "Vrbanc dobiva poslove od svog kuma Milana Bandića". Protestirao je nakon što je u više slučajeva Grad poništio javni natječa u kojem je ponuda Sokol Marića bila najpovoljnija, da bi višemilijunske poslove izravnom pogodbom dobila V grupa.

Ranč, lovište…

Još jedan sunovrat: i Vrbanc gradnja traži predstečajnu nagodbu

O Darku Vrbancu ne piše se često, iako se uz zaštitarstvo bavi i raznim drugim poslovima. Vrbančevi nadomak Krapinskih toplica proizvode vino, a tamo imaju i Ranch Vrbanc s konjičkim klubom, na kojem se rekreiraju i neki hrvatski ministri. U Gorskom kotaru Darko Vrbanc ima lovište. Njegova nekoć uspješna građevinska tvrtka Vrbanc gradnja u ekonomskoj je krizi doživjela sunovrat. Nakon što je godišnje imala i više od 30 milijuna kuna prihoda, 2009. godine prihod te tvrtke pao je na samo 700.000 kuna. Račun joj je blokiran još od srpnja prošle godine, pa sada i Vrbanc gradnja traži predstečajnu nagodbu.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Proboj pravne osobnosti ili kako kod nas prevode ” REBRANDING”, kako je ovdje primječeno, klasičan je posao i događanja koja često savjetuju i renomirana konzalting DRUŠTVA!


Pa šta nije Linić još prošle godine rekao da više neće biti moguće prenesti imovinu na drugu tvrtku, a na staroj ostaviti dugove? Pa ja ne mogu vjerovati da nakon više od 20 godina samostalnosti ove države je još uvijek moguće tako nešto napraviti. To malo djete zna da ne smije i ne može tako biti samo naši vrli ekonomisti i dužnosnici "ne razumiju" tj. očigledno im to odgovara za njihove muljaže.

Izvrsno ste i lijepo naveli a može li mi netko odgovoriti zašto se u HRV nitko zbog ovoga nije procesuirao, platio, vratio, itd,itd. Za ovako što ne treba Zakon ovo je zdravorazumski nedopustivo. Je ali kod nas je Zakon napisan da se tako što radi jer vjerojatno nema odredbe za kažnjavanje. Siguran sam da je dobar dio današnjih “bogataša” radio ovaj slalom.

…klasičan proboj pravne osobnosti…al eto neki mogu,a drugi ne mogu…[emo_zloban]

ajde bar je originalan, u normalnoj bi državi zbog takvog rebrandinga završio u zatvoru ili bar ostao bez gaća

New Report

Close