Nauković pronašao kupce za četiri franšize svojih pivnica Medvedgrad

Pivnice Medvedgrad zapošljavaju 120 ljudi na pet lokacija, a cilj vlasnika je otvaranje nacionalnog lanca

Ivo Nauković, direktor i vlasnik pivovare u Oroslavju i pivnica Medvedgrad, očekuje do konca ožujka potpisivanje ugovora o franšizi za svojih četiri od ukupno pet pivnica od kojih su tri u Zagrebu i po jedna u Samoboru i Oroslavju. Pivovara i pivnice Medvedgrad d.o.o. zapošljavaju 120 ljudi na pet lokacija i cilj je vlasnika otvoriti lanac pivnica po cijeloj Hrvatskoj. Na poziv kupcima franšize za postojeće pivnice Nauković govori da ih se odazvalo stotinjak zainteresiranih, ali je istodobno pozvao i kupce franšize za nove pivnice Medvedgrad, odnosno one koji imaju prostor i sredstva za uređenje. Novom članu pivnica osigurava se brend Medvedgrad, idejno rješenje nove pivnice, postavljanje organizacije poslovanja te sva oprema koja daje imidž pivnice (stolovi, stolice, šankovi, uređaji u kuhinji, uređaji za točenje i sl). Nakon otvaranja nove pivnice Medvedgrad dostavljaju se sve vrste piva koje pivovara u Oroslavju proizvodi, zatim sva potrošna roba (krigle, podmetači, jelovnici itd.) te promotivni automobil Oldtimer za stalno ili povremena događanja. Tu su i isporuka jela vlastite proizvodnje kao što su kiflice, čvarkuše, kobasice, sendviči… Pogon u Oroslavju s pivnicom koju Nauković jedinu ne daje u franšizu jer će ona služiti za obuku budućim korisnicima otvoren je koncem prošle godine s godišnjim proizvodnim kapacitetom od 15.000 hektolitara piva. Kolika je vrijednost investicije Nauković nije htio kazati, tek napominje kako je koristio dosta kredita od banaka. Vjeruje nadalje kako će se novih pivnica u franšizi do kraja ove godine dogovoriti desetak u više gradova. Bile bi to prve franšize pivnica u Hrvatskoj, a siguran je kaže i u Europi. Iako postoji interes za franšize čak u Dubrovniku i Omišu, prve nove pivnice otvorit će se na kontinentu, u Zaprešiću, Karlovcu, Ogulinu i Daruvaru gdje se već daleko otišlo s pregovorima. U Hrvatskoj takvih pivnica sigurno može biti, procjenjuje Nauković, između 50 i stotinu, a u Zagrebu s okolicom barem 30. Osim toga tumači kako su mnogi kopirali pivnice Medvedgrad u kojima su točili drukčije pivo od njihovog koje se proizvodi na modernom postrojenju, ali po starim tradicionalnim recepturama. Sirovine su ječmeni slad, hmelj, kvasac i voda i sve se nabavljaju na domaćem tržištu, osim kvasca nulte generacije koji je od Instituta za pivo iz Praga.

Inače, Pivovara i pivnica Medvedgrad je započela s radom 22. prosinca 1994. godine na uglu Savske i Vukovarske kao prva mini pivovara i pivnica u Zagrebu. Svoje je goste privukla kvalitetnom pivom vlastite proizvodnje, ponudom domaćih pivničkih jela, a pristupačnim cijenama i dobrom uslugom postala je omiljeno mjesto okupljanja ljubitelja piva. U pivnici je 19. studenoga 1996. godine osnovan prvi hrvatski Klub ljubitelja piva. Međutim, prije dvije godine Pivnica Medvedgrad prestaje s radom na toj lokaciji jer se na njoj planira gradnja nebodera, proizvodnju seli u Zagorje, a s radom pivnica se nastavlja na novim lokacijama. Prije desetak godina postojala je inicijativa malih hrvatskih proizvođača piva da se udruže i tako jedni drugima pomognu preživjeti na tržištu na kojem vladaju velike industrije. Iako je tadašnja inicijativa okupljala 18 malih proizvođača piva, većina ih je prestala s radom i danas više ili manje uspješno radi tek pet, šest. Za razliku od ostalih malih pivovara, Medvedgrad nije išao na prodaju iskuljučivo flaširanog piva, nego na lanac pivnica. Stručnjaci tvrde da su proizvodi mini pivovara u pravilu kvalitetniji jer se spravljaju na tradicionalan način, a za Naukovića veliki im i ne mogu biti konkurencija jer se po svemu razlikuju. Male pivovare rade čisto pivo, a velike kaže “industrijsko od sirovina koje su im prihvatljivije na svjetskom tržištu.” Većina malih pivovara koje su propale bile su, smatra, u krivim rukama i ti ljudi bavili su se još barem s pet, šest poslova. U Oroslavju se proizvodi pet vrsta piva, a sa sadašnjim instaliranim kapacitetima mogu pokrivati tržište u idućih dvije godine. Maksimalni kapaciteti do kojih bi išli u proizvodnji je 25.000 hektolitara na godinu jer se veći kapaciteti ne isplate, odnosno prelaze u kategoriju gradskih pivovara kod kojih je granica oko 100.000 hektolitara, ali je tada drukčija proizvodnja i prodaja.

Zagrebačka pivovara najveća

U male pivovare ubrajaju se one koje godišnje proizvode od tri do dvadesetak tisuća hektolitara piva. Računa se da mali proizvođači u ukupnoj prodaji sudjeluju oko jedan posto, dok se na uvezena piva odnosi oko devet posto prodaje, a ostalo drži velika industrija. U Hrvatskoj je prije stotinjak godina bilo oko 30 malih pivovara. Prva je nastala 1694. u Osijeku, a još ih se otvara tijekom 18. stoljeća. Danas je najveća Zagrebačka pivovara koja drži četrdesetak posto proizvodnje. Slijede Karlovačka s dvadesetak, a manje od toga imaju Carlsberg, Jadranska, Osječka, Daruvarska i Buzetska pivovara.

Četiri kanala prodaje flaširanog piva

Medvedgrad je otpočeo od veljače 2008. prodaju flaširanog piva koje može stajati 15 dana i koje se može kupovati u njihovim pivnicama, ali se uskoro planira plasman i putem malih “kvartovskih” trgovina. Uz prodaju piva u lancu pivnica treći kanal je kroz automobile Oldtimere koji prate događanja, a četvrti je točeno pivo u bačvama za kafe-barove i restorane.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!