Naučili smo programiranju 100.000 djece

Autor: Marta Duić , 25. svibanj 2017. u 14:37
Foto: IGOR ŠOBAN/PIXSELL

Za razliku od vaše zemlje, kod nas je provedena kurikularna reforma koja je uvela osnove programiranja u škole

Indra Kubicek, direktorica Code Club International, svjetske mreže besplatnih volonterskih klubova programiranja za djecu koja je nastala u Velikoj Britaniji u razgovoru za Poslovni dnevnik govori o važnosti programiranja danas te početcima njihove volonterske mreže. Objasnila je i razlike između Hrvatske i Velike Britanije kada je u pitanju obrazovanje te istaknula važnost stjecanja vještina programiranja.

Odakle je krenula ideja osnivanja Code Club mreže?

Priča je krenula prije pet godina, a dvije made žene koje su započele program željele su buduće generacije naučiti programrianju i vještinama koje obrazovni sustav tada nažalost nije pružao. Za većinu budućih poslova te vještine su potrebne i mnogi bez njih neće moći ni pronaći posao kakav žele. Programiranje, tehnologija sve to otvara i druga vrata i kroz učenje programiranja, oni uče i ostale vještine. Također, istovremeno djeca kroz to učenje rade i na vlastitoj kreativnosti, isprobavaju nešto novo, griješe i zatim uče iz vlastitih grešaka. Gradi im se samopouzdanje jer s novim znanjima imaju prednost u odnosu na druge te tada postaju svjesni koliko vrijede, znaju i mogu. Upravo u tome i jest poanta ove priče i učimo ih tome.

Koliko vaša mreža broji ljudi?

Ja osobno vodim internacionalni program Code Cluba, a uz mene nas je još dvoje. Također imamo i UK Code Club tim jer je mreža izvorno nastala u Ujedinjenom Kraljevstvu i taj tim čini 25 ljudi te imamo 12 partnerskih zemalja iz svijeta među kojima su i Hrvatska, Španjolska, Kanada, Brazil Sjeverna Koreja i druge. Širom svijeta brojimo 15.000 volontera, 100.000 djece smo naučili programiranju i imamo više od 10.000 klubova unutar naše mreže.

Možete li usporediti vaše tržište u Ujedinjenom kraljevstvu i Hrvatsku?

Za razliku od vaše zemlje, kod nas je provedena kurikularna reforma koja je uvela osnove programiranja u škole. Baš zato i jest odlično što je Code club stigao u Hrvatsku jer će to potaknuti lokalne vlasti, poduzetnike i kompanije da se angažiraju i uključe u priču jer time pozitivno utječu i na svoju budućnost. Ipak, i kod nas se to događalo postupno, Code club je bio prisutan već nekoliko godina kada je nastupila kurikularna reforma.

Koliko je u današnje vrijeme važno programiranje?

Te vještine su danas ključne i zato ih i pokušavamo približiti svoj djeci svijeta. Kada sam ja birala zanimanje postojala su ona tipična poput bankara, odvjetnika, a danas gotovo svaki posao zahtjeva nove vještine, poznavanje tehnologije i vještine koje će vam omogućiti lakše rješavanje specifičnih problema.   

Komentirajte prvi

New Report

Close