Natječajem do veleprodajnog opskrbljivača plina

Autor: Marija Brnić , 09. veljača 2017. u 21:59
Odredit će se maksimalna cijena za kućanstva/N. Č./PIXSELL

Novi model regulacije u suradnji ministarstva, HERA-e i operatora tržišta.

Uoči skore potpune liberalizacije tržišta plina, Vlada je jučer uputila u proceduru zakonske prilagodbe kojima se definiraju rokovi oko zakupa kapaciteta skladišta plina kako bi se osiguralo pouzdanu opskrbu plina za kućanstva u sljedećoj sezoni grijanja.

Prema novom modelu regulacije tržišta ministra zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića, njegovo će Ministarstvo u suradnji s Hrvatskom energetskom regulatornom agencijom (HERA) i operatorom tržišta plina rovesti natječaj za izbor opskrbljivača na veleprodajnom tržištu plina.

Konačnu će odluku o odabiru opskrbljivača donositi Vlada, i to za određeno vremensko razdoblje, a odabrani će imati obvezu po reguliranim uvjetima prodavati plin opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe s kojima je sklopio ugovor o opskrbi plinom. "Jedna od obveza opskrbljivača na veleprodajnom tržištu bit će odrediti maksimalnu cijenu plina za kućanstva kako bi se građani zaštitili od prekomjernih cijena", naglasio je Dobrović.

Predlaže se i ukidanje obveza proizvođača plina da cjelokupnu proizvedenu količinu prirodnog plina prvenstveno ponude opskrbljivačima koji plinom opskrbljuju kupce na području Hrvatske.

Komentirajte prvi

New Report

Close