Natječaj za spremnike krajem siječnja ili u veljači

Autor: Marija Crnjak , 09. siječanj 2019. u 22:00
Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić/Duško Jaramaz/PIXSELL

Osigurano više od 315 milijuna kuna iz EU za 1,23 milijuna kontejnera u 407 općina i gradova.

Ministar  zaštite  okoliša i energetike Tomislav Ćorić potpisao je odluku kojom je osigurano više od 315 milijuna kuna za nabavu  spremnika  za odvojeno prikupljanje otpada.

Riječ je o bespovratnim sredstvima iz programa Konkurentnost i kohezija, a projekt je vrijedan ukupno 371 milijun kuna, od čega 315 milijuna daje EU. U sklopu projekta na javne površine diljem Hrvatske, za 407 jedinica lokalne samouprave, sukladno potrebama bit će postavljeno 1.230.695 spremnika za odvojeno sakupljanje biorazgradivog (otpadnog papira, kartona i biootpada) i reciklabilnog komunalnog otpada (otpadne plastike i stakla). 

Iz Ministarstva su na naš upit odgovorili da je objava javne nabave za spremnike planirana za kraj siječnja ili početak veljače.  "Rok za dostavu ponuda je oko 45 dana, te nakon roka mirovanja i izvršnosti odluke o odabiru znat će se odabir najpovoljnijih ponuditelja.

Uvjeti natječaja su u postupku prethodnog savjetovanja, ali konačan tekst i uvjeti bit će poznati nakon što se završi prethodna provjera nadležnih tijela", kažu. Novim spremnicima će se smanjiti količina nastalog miješanog komunalnog otpada, udio biorazgradivog komunalnog otpada u miješanom komunalnom otpadu.

Povećat će se količine reciklabilnog komunalnog otpada te pridonijeti ispunjenju  obveza RH da osigura odvojeno prikupljanje i recikliranje otpadnog papira, plastike, stakla te otpada koji se svrstava u posebne kategorije, ističu u Ministarstvu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close