‘Natječaj za savjetnika u prodaji HPB-a je skandalozan’

Autor: Darko Markušić , 23. kolovoz 2012. u 22:00

Predstavnicima švedske tvrtke nakon diskvalifikacije pomoćnik ministra M. Fičor ne želi se ni javiti na telefon

Iako Ministarstvo financija još nije službeno donijelo odluku o izboru savjetnika za privatizaciju Hrvatske poštanske banke, diskvalificirani ponuditelj, švedska tvrtka Lagerkvist&Partners, ne kani odustati. Magnus Lagerkvist, osnivač i predsjednik Uprave tvrtke Lagerkvist&Partners, nabraja sporne elemente natječaja. Osim švedske ponude koju je Povjerenstvo Ministarstva financija na čelu s pomoćnikom Miljenkom Fičorom diskvalificirala “zbog neprecizno navedenog natječaja”, valjanom je ocijenjena zajednička ponuda KPMG Croatia, KPMG Advisory Ltd. iz Budimpešte i odvjetničkog društva Šavorić&Partneri teška više od 10,4 milijuna kuna.

Lagerkvist je šokiran diskvalifikacijom i uvjeren je da su ispravno poslali ponudu. Ističe da su još potkraj svibnja u Ministarstvu doznali da će biti raspisan međunarodni natječaj za savjetnika u privatizaciji HPB-a, no da su ostali iznenađeni što je kompletna dokumentacija neuobičajeno objavljena samo na hrvatskom jeziku, a od ponuditelja se očekivala ponuda i detaljni odgovori također na hrvatskom jeziku. Dodaje da su ipak ispunili i taj uvjet. Od dokumentacije na engleskom je objavljen dodatno samo informativni memorandum o HPB-u. Ističe da su u skladu s međunarodnim standardima na DHL-ovoj omotnici jasno naveli ime odgovorne osobe za natječaj (Nike Nodilo Lakoš), a na unutarnjoj omotnici sve podatke. Ističe kako su nakon saznanja o diskvalifikaciji višekratno neuspješno pokušavali stupiti u kontakt s pomoćnikom ministra radi razjašnjenja. “Nigdje u svijetu nismo naišli na ovakav postupak. Natječajni postupak dosad je daleko od standarda Europske unije”, naglašava Lagerkvist. Podsjeća da su u RH prisutni od 1998. i da su radili s nizom tvrtki od Plive i Ericssona NT do Podravke. Prisjeća se i natječaja za restrukturiranje brodogradilišta kada su od 12 tvrtki bili drugoplasirani, no od svega nije bilo ništa. “To je bio totalno korumpirani natječaj, a odgovorni u HFP-u završili su u zatvoru”, zaključuje.

Odgovor

Švedska ponuda vraćena
Ponuda Lagerkvist&Partnersa nije bila propisno označena, pa je paket pristigao DHL-om upućen u redovnu proceduru zaprimanja pošte. Nakon što je paket otvoren dostavljen je Povjerenstvu. Unutarnji omot ponude također nije bio označen u skladu s dokumentacijom za nadmetanje. Zbog propusta u dostavi ponuda nije evidentirana i zajedno sa službenim odgovorom je vraćena pošiljatelju, stoji, među ostalim, u odgovoru Ministarstva financija. “Predsjednik Povjerenstva Miljenko Fičor nije imao ugovoreni telefonski razgovor s predstavnikom Lagerkvista s obzirom da za istim nije bilo potrebe”, a tvrtka se može žaliti Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, poručuju iz Ministarstva financija.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Kakvi zlobni komentari od ljudi koji vjerojatno ne mogu podnijeti da bivša klika nije više na vlasti. Neka firmica nije ispunila uvjete za prijavu i platili su poslovnom da im se to objavi i evo prilike da se popljuje garnitura na vlasti bez da bi se provjerilo što nisu napravili kako treba. Znači da nam sad svaki anonimac iz EU može dijeliti epitete kakve želi jer je to u Hrvatskoj trenutno in.

KORUPCIJA. Natjecaj treba otkazati i ponoviti pod transparentnim uvjetima. Ovo s Hrvatskim jezikom i pretjeranim naglaskom na formu je jasan znak balkanske korupcije!!!!

Problem je što je ponudu nije ukalkulirana provizija. Iako država žali kako nema novaca uvijek su u stanju diskvalificirati povoljniju ponudi zbog toga što zarez ili točka nisu na pravom mjestu.

New Report

Close