Natječaj proveli u pravom trenutku, prije naftne krize

Autor: Marko Biočina , 04. siječanj 2015. u 22:00
Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak/Ivana Ivanović/PIXSELL

Na nedavni kanadski natječaj za koncesije nije se nitko javio, Hrvatska je pored dobre pripreme imala i sreće.

Tri ponuđača – Ina, konzorcij ENI-ja i Medioilgasa, te Marathon Oil-a i OMV-a – deset istražnih prostora, sto milijuna kuna u proračunu i obećanih četiri milijarde kuna ulaganja.

To je sažeti epilog natječaja za istraživanje ugljikovodika na Jadranu, prvog takvog ciklusa provedenog u Hrvatskoj nakon više desetljeća. Ne bude li nepredvidljivih problema, detaljna istraživanja jadranskog podmorja trebala bi početi već u drugoj polovici 2016. Hoće li ta istraživanja biti uspješna, odnosno hoće li biti otkrivena komercijalno isplativa ležišta nafte i plina u ovom trenutku nitko ne može sa sigurnošću tvrditi, no ovakav epilog natječaja može se smatrati dokazom kako je Hrvatska u relativno kratkom vremenu, u neizvjesnim okolnostima uspjela ponovno oživjeti jedan dugo vremena zamrznuti dio svoje privrede. Koliki će u konačnici biti efekti tih novih aktivnosti na cjelokupnu ekonomiju ovisi o nizu faktora, no, s obzirom na okruženje u kojem se cijeli posao odvijao, Hrvatska zasad ima razloga za optimizan. Prvenstveno, činjenica jest da je tender realiziran u pravom trenutku. 

Pad cijene i interes
S obzirom na streloviti pad cijena nafte koji se dogodio tijekom posljednja četiri mjeseca, sa realtivno visokom sigurnošću može se pretpostaviti da bi interes za jadranska istraživanja – da je natječaj raspisan danas – bio znatno manji nego što je bio u studenom kada su predane obvezujuće ponude. Nedavna analiza 400 najvećih svjetskih planiranih projekata istraživanja nafte i plina koju je provela investicijska banka Goldman Sachs pokazala je kako je samo trećina profitabilna pri aktualnim cijenama nafte.

Zahvaljujući takvim cijenama kompanije diljem svijeta revidiraju svoje investicijske planove, pa čak i pomiču zakazane rokove na već dobivenim koncesijama. Na nedavno raspirane natječaje u kanadskim Nova Scotiji i Newfaundlandu, koji su zatvoreni tek nekoliko tjedna nakon onog u Hrvatskoj nije pristigla niti jedna ponuda. Hrvatska je obvezujuće ponude dobila prije eskalacije tržišne krize, a daljnji tempo procesa takav je da se prva kapitalna ulaganja od strane ponuđača očekuju tek krajem sljedeće godine, dokad bi se situacija na svjetskom tržištu nafte trebala stabilizirati. 

Renomirane tvrtke
Drugi čvrst jamac ostvarenja svih stavki iz obvezujućih ponuda trebala bi biti i činjenica da se radi o renomiranim međunarodnim kompanijama, koje su dovoljno snažne da čak i u nepovoljnim tržišnim okolnostima financiraju radove u Jadranu. Sljedeći bitan događaj jest strateška procjena utjecaja na okoliš koja bi, navodno, kroz tjedan dana trebala biti puštena u javnu raspravu.

Radi se o dokumentu koji daje određena ograničenja i preporuke kojih se koncesionari moraju držati prije započinjanja aktivnosti, no prije svakog zahvata u fazi istraživanja koncesionari će biti dužni provesti ocjenu utjecaja na ekološku mrežu. Takva procedura trebala bi osigurati najviši mogući stupanja zaštite okoliša tijekom istraživanja, dok će u slučaju komercijalnog otkrića nafte ili plina biti nužno napraviti i cjelokupnu studiju utjecaja na okoliš koja će biti preduvjet za ishođenje lokacijske dozvole i bilo kakve daljnje radove.

Komentari (11)
Pogledajte sve

Šarena laža za Josipovića:

SDP Kukuriku “šarena laža” koja će potrajati cijeli ovaj tjedan do kraja predsjedničkih izbora.

Ovdje imamo vezane vijesti gdje Poslovni priča kako je velik interes za 29 istražnih područja i kako se radi o najmanje investicijskom tsunamiju jer dolazi 40 investitora:

Vaš link …
Vaš link …

Sada se piše o pet investitora i o samo 10 istražnih polja. Zamislite da sada (tjedan dana prije izbora) napišu o debaklu s koncesijama za istraživanje ugljiko-vodika na Jadranu a to su bili predstavljali kao milijarde i milijarde kuna u džepu svakog Hrvata.


Mislim da je klađenje da će nafta dugoročno rasti 100% jedna od najboljih oklada na tržištu.

Ja imam bolju okladu: Shortati sve cega se Vrdoljak i HNS prihvate.


Ima li penala ako ovi ništa ne počnu raditi, što je realno obzirom na pad cijene nafte?
Ako nema ili ako su mali, piši kuči propalo je.

lp

Ovo je bio natjecaj za eksplataciju nafte i plina. Ponudjeno je bilo 29 polja a ponude su stigle samo za 10. Moguce da su sve dosle za polja gdje se ocekuje vadjenje plina, ili pretezito plina, i da za naftu nitko nije ni aplicirao.

Naftu sigurno nece nitko vaditi na ovim cijenama, ali istrzivati plin bi mogli. Tako da ne znaci da ce odustati.

Mislim da svi koji se natjecu moraju uplatiti nesto. To vjerojatno gube ako odustanu.

New Report

Close