Nastup u Barceloni hrvatski informatičari započeli poslovnim razgovorima

Autor: Objava za medije , 25. veljača 2014. u 12:36
Thinkstock

Ovogodišnji nastup hrvatskih informatičkih tvrtki u organizaciji HGK na sajmu MObile World Congress 2014 službeno je započeo 24. veljače.

Ovogodišnji nastup hrvatskih informatičkih tvrtki u organizaciji HGK na sajmu MObile World Congress 2014 službeno je započeo 24. Veljače, a na sajmu je osam hrvatskih IT tvrtki, koje, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, sudjeluju na poslovnim razgovorima "Brokerage Event", sustavu unaprijed dogovorenih business-to-business razgovora.

Porečka tvrtka InfoSIT Gorana Kukurina sastala se s predstavnikom belgijske tvrtke Loyaltek, a uz InfoSIT, na razgovorima sudjeluju i tvrtke Vestigo, TIS-OIS i Combis, te Hyperactive, ali i četiri startup projekta, pobjednika natjecanja "Mobile World Contest; Startup 4 Barcelona by HGK": DaShef, Fojo, Supracontrol i DriveAngel. Nagrađenim startupima HGK snosi troškove smještaja u Barceloni tijekom trajanja MWC-a, a i njima i ostalim prijavljenim tvrtkama Komora snosi i troškove kotizacije za "Brokerage Event", što je ujedno i kotizacija za sajam.

DaShef, softverski menu za restorane i hotele načinjen za tablet računala pogonjena operativnim sustavom Android, projekt je tvrtke Implemenatacija snova d.o.o. iz Zagreba, nagrađen putovanjem u Barcelonu. Na Mobile World Congress, najveću svjetsku smotru telekomunikacija, stiže i Enfojer, projekt tvrtke Foto pogon d.o.o. iz Zagreba, ustvari aparat i oprema za razvijanje analognih fotografija izravno sa zaslona mobitela, na kojemu se fotografije mogu obrađivati Fojom, projektom iste ekipe, softverom za obradu fotografija na mobitelima, kvalitetnim poput najboljih svjetskih softvera tog tipa. U Barcelonu je priliku za predstavljanje dobio i Supra Control, projekt tvrtke Supra net d.o.o. iz Zagreba, koji se sastoji od senzora i opreme te softvera za kontrolu rada i pristupa opremi u podatkovnim centrima, a čime se izbjegavaju pogreške i havarije koje uzrokuju gubitak podataka.

Na sajmu koji traje od 24. do 27. veljače predstavlja se još jedan nagrađeni projekt, DriveAngel, proizvod zagrebačke tvrtke MojAnđel d.o.o., aplikacija za mobilne telefone koja pouzdano prepoznaje sudar i o nesreći obavještava pozivni centar ili osobu po izboru korisnika te dojavljuje poziciju vozila i težinu sudara.

Sva četiri nagrađena projekta u potpunosti su razvijeni u Hrvatskoj, proizvod su hrvatskog razvoja i znanja, a i sve hardverske komponente u dva projekta su u potpunosti načinjene u Hrvatskoj.

Cilj HGK kao sponzora natjecanja je poticanje kvalitete i kompetitivnosti mikro i novoosnovanih IT tvrtki (start-up kompanija) kao najživljeg dijela informatičke industrije, posebice tvrtki čiji su proizvodi i usluge orijentirane na telekomunikacijsku industriju, bez čijeg tehnološkog utjecaja ne bi došlo do promjene paradigme prodaje aplikacija te osnivanja i preživljavanja ovolikog broja start-upa. Na "Brokerage Eventu" sudjeluje i Udruženje za informacijske tehnologije HGK koje je ugovorilo niz razgovora o suradnji sa sličnim organizacijama, a sa ciljem pronalaska novih poslovnih prilika za hrvatske informatičke tvrtke.

“Brokerage Event” predstavlja sustav business-to-business razgovora na sajmu i konferenciji GSMA Mobile World Congress u čije web-sučelje tvrtka unese svoj profil, te proizvode i usluge koje nudi ili traži te iz tog sučelja, prema njihovim profilima, bira sastanke s tvrtkama za koje je zainteresirana ili kao ponuditelj ili kao kupac različitih rješenja. Organizator “Brokerage Eventa” je Europska poduzetnička mreža (Enterprise Europe Network), čiji je HGK koordinator u Hrvatskoj. Iako prijavljene tvrtke biraju kojih će dana tijekom MWC-a biti raspoložive za razgovore, čija pak točna vremena određuju organizatori razgovora.

Sajam i konferencija Mobile World Congress (MWC), koji se održava u Barceloni, od 24. do 27. veljače 2014. godine, najveći je takav događaj u telekomunikacijskoj branši u svijetu te je prilika informatičkim tvrtkama orijentiranima na proizvode i usluge u telekomunikacijama za uspostavljanje kontakata te stvaranje poslovnih prilika s kompanijama i korporacijama na svjetskoj razini.

Komentirajte prvi

New Report

Close