‘Nastojat ćemo ove mangupe natjerati kaznenim porezom da počnu graditi ili da se sele’

Autor: Poslovni.hr/H , 03. kolovoz 2015. u 08:19
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

‘Prestanimo više filozofirati’, poručio je.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović u nedjelju je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Dobrinja poručio da "treba prestati filozofirati oko toga treba li Hrvatska imati manje ili više općina", već da je važno da su dobro ustrojene i s jasnim nadležnostima, baš kao što je slučaj s općinom Dobrinj, u posljednje 22 godine.

Premijer Milanović, koji u dobrinjski kraj dolazi već 40-ak godina, mještanima je poručio da nastave raditi dobro kao i do sada, jer su uredili ceste, telekomunikacije i vodovod te da i dalje rade na tome kako bi im turizam postao vrhunski.

Sada je sve to napravljeno, ali još nedostaje sustav odvodnje, bez kojega ne može biti ni vrhunskog turizma, dodao je.

Ocijenio je da je "decentralizacijom , tj. podjelom otoka Krka, koji može poslužiti kao primjer svima u Hrvatskoj, bolje svima na otoku, Krku, Malinskoj i drugima".

Kratko se osvrnuo i na sudbinu hotelsko- turističkog naselja Haludovo, u koji vlasnik ne ulaže, a objekti propadaju.

"Malinska je imala Haludovo, a sada ga nema. Nastojati ćemo ove mangupe natjerati kaznenim porezom da počnu graditi ili da se sele. Ako ne ide drugačije, onda ćemo kaznenim porezom one koji bi htjeli hotelsko zemljište pretvoriti u zemljište za vile i vikendice, natjerati da to privedu svrsi, da ne povlače zajednicu za nos već 15 godina", rekao je premijer.

Država će se, poručio je, staviti na stranu slabijih, a to je lokalna zajednica, u ovom slučaju Malinska.

Milanović je, na primjeru Dobrinja, ustvrdio da rezultati u posljednje 22 godine, otkad je to samostalna općina, najbolje pokazuju koliko dobra može napraviti razumna organizacija i ustroj.

Zato, rekao je, kad se govori o prevelikom broju općina u Hrvatskoj, treba uvijek stati, udahnuti i zapitati se je li to baš istina koja je univerzalna i vrijedi za sve općine ili postoje bitno različite okolnosti i situacije, gdje nekima, kao što ste vi, a ima ih još mnogo, ovaj sustav odgovara, a za neke nije skrojen, pa ih treba na neki način grupirati.

Naglasio je da onima kojima ne ide treba pomoći, ali ne tako da se ukinu općine i županije.

"Prestanimo više filozofirati o tome da Hrvatska treba imati manje ili više općina. One trebaju biti dobro ustrojene, trebaju imati jasne nadležnosti i tamo gdje su mogućnosti veće, kao ovdje, rezultati se vide", kazao je.

Predsjednik Vlade naveo je i da država, koja puno uzima, nešto i vraća, da su mogućnosti EU fondova goleme i da se za to treba organizirati te da je nekima koji su imali težu prošlost, teže, ali da tu treba biti solidaran.

"Dobra država ima smisla i postaje dobra država tek kada je na određenoj razini uravnotežena. Ako premali broj ljudi drži preveliko bogatstvo, imovinu, kapital i rentu, onda to nije dobro društvo i onda će se takvo društvo raspasti kad-tad, a ja takve znakove raspadanja u Hrvatskoj ne vidim, na Krku još manje", zaključio je Milanović.

Komentari (9)
Pogledajte sve

Ja sam apsolutno protiv da se uvede ili poveća bilo koji porez ili namet dok ne riješe ovu rastrošnost države…

Država bere jako puno novaca od poreza, ali uopće nezna sa tim novcem raspolagati, i posljedično tome novaca fali te se izmišljaju novi porezi kako bi se pokrpale rupe. Mi nemamo gospodarstvo koje može podnijeti sve te propise poreze i namete, tako da uvođenje bilo kojeg novog ili povećanje starog samo pogoršava situaciju i stvara iluziju kako u Hrvatskoj sve štima samo su eto tamo neki problem…

Svake godine je netko drugi na udaru… Svake godine se stvori novi neprijatelj, samo da se vlast ne bi pitalo što radi…

Zapravo jedan pd rijetkih pozitivnih poreza


Milanovicu je porez rjesenje za sve. Pravi drzavnik i domoljub.

treba on uvesti porez na budale, proračun bi se punio perfektno, Vlada bi se samofinancirala

Milanovicu je porez rjesenje za sve. Pravi drzavnik i domoljub.

New Report

Close