Nastavnica tuži državu zbog osnovice za plaće

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. prosinac 2016. u 15:30
Foto: Shutterstock

Vlada je pokušala ta dva problema riješiti tako što je sindikatima ponudila povećanje osnovice u 2017. godini, a zauzvrat neka sindikati pristanu da osnovica za 2016. i dalje bude 5108 kuna, odnosno da se odreknu isplate duga za ovu godinu.

Zbog duga za osnovice za plaće na Općinskom sudu u Splitu u utorak je podnesena prva tužba protiv države, koju je tužila nastavnica Osnovne škole "Pojišan" Vedrana Najev tražeći povećanje osnovice na 5415 kuna bruto i isplatu duga koji je nastao u ovoj godini.

Najev je izjavila da se odlučila na tužbu jer je godinama zakidaju za prava, a mirovina će joj biti manja jer je imala manju osnovicu, pa joj je jedina zadovoljština na kraju radnog vijeka bila tužba. Kaže da joj je zbog umanjene osnovice za šest posto država dužna nešto više od 5000 kuna.
 
Predsjednik Sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić izjavio je da postoje dva problema – visina plaća zaposlenih u školstvu u idućoj godini, te dug koji je nastao prema radnicima u 2016. godini.
 
Vlada je pokušala ta dva problema riješiti tako što je sindikatima ponudila povećanje osnovice u 2017. godini, a zauzvrat neka sindikati pristanu da osnovica za 2016. i dalje bude 5108 kuna, odnosno da se odreknu isplate duga za ovu godinu.
 
Nakon što su sindikati to odbili, jedino im je preostalo da taj novac dobiju sudskim putem. Prve tužbe pokrenuli su pred Općinskim sudom u Zagrebu, uslijedio je Splitu, a to će još napraviti i u Osijeku i u Čakovcu.
 
Optužbe o neodgovornosti onih koji pokreću tužbe, jer će navodno porasti troškovi koji su sada na razini milijardu kuna prema svih 180.000 radnika u javnim službama, netočne su jer će država, kada radnici dobiju prve tužbe, vrlo brzo radnicima ponuditi nagodbe, tvrdi Stipić.
 
"Time se želi na ružan način diskreditirati članove sindikata koji su pokrenuli tužbe", poručio je Stipić dodavši kako očekuje da će na isti način postupiti i drugi sindikati.

Komentirajte prvi

New Report

Close