Nastavljeni pregovori Vlade i MOL-a oko Ine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. studeni 2013. u 11:08
Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Pregovori predstavnika hrvatske Vlade i mađarske naftne kompanije MOL o međusobnim odnosima u Ini nastavljeni su danas u Državnoj rezidenciji u Visokoj ulici u Zagebu.

Pregovori predstavnika hrvatske Vlade i mađarske naftne kompanije MOL o međusobnim odnosima u Ini nastavljeni su danas u Državnoj rezidenciji u Visokoj ulici u Zagebu.

To je drugi krug pregovora, a prvi je održan 18. rujna. Očekuje se da će najvažnije teme u drugom krugu biti upravljačka prava u Ini, kako je početkom tjedna najavio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji vodi hrvatski pregovarački tim, u kojem je i predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladen Pejnović.

U ime mađarske strane pregovore vode dva člana Upravnog odbora MOL-a Joszef Molnar i Oszkar Vilagi te predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott.

Sastanak pregovaračkih timova Vlade i MOL-a o izmjenama dioničarskog ugovora za Inu, koji je trebao biti održan krajem listopada, odgođen je, kako je tada neslužbeno rečeno, zbog toga što MOL nije pristao na predložene teme sastanka u vezi upravljačkog modela u Ini.

Već neko vrijeme traju napetosti između MOL-a, koji drži 49,1 posto dionica Ine, i Vlade, koja ima udjel od 44,84 posto i želi veći utjecaj u upravljanju Inom.

Vlada preispituje ugovore i optužuje MOL da ne ulaže dovoljno u Inu. Iz MOL-a, pak, odgovaraju da Hrvatska nije održala obećanje o preuzimanju plinskog biznisa koji Ini nanosi gubitke te upozoravaju da bi mogli tužiti Hrvatsku i zatražiti najmanje dvije milijarde kuna odštete, jer ga Hrvatska nije preuzela ili uvela tržišne cijene plina, što je dogovoreno 2009. godine.

Mađarska vlada je početkom listopada od MOL-a zatražila reviziju portfelja kompanije i najavila mogućnost prodaje Ininih dionica, nakon što je mađarska policija primila zahtjev za uhićenje direktora MOL-a Zsolta Hernadija kojega Hrvatska sumnjiči da je podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera kako bi mađarskoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

Komentirajte prvi

New Report

Close