Nastavljen štrajk u Croatia Airlinesu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. svibanj 2013. u 15:25
Photo: Marko Prpić/PIXSELL

Na internetskoj stranici Croatia Airlinesa navodi se da je otkazano 24 letova, a 29 ih je danas s unajmljenim zrakoplovima drugih aviokompanija

Štrajk sindikata pilota i kabinskog osoblja Croatia Airlinesa (CA) nastavlja se već peti dan za redom zbog nepostizanja dogovora s Upravom CA, zbog čega gubitci te nacionalne zrakoplovne kompanije od početka štrajka ukupno iznose više od pet milijuna kuna.

"Prvi uvjet poslodavca jest da se prekine štrajk, Uprava je spremna za razgovor. To ne znači da im se osporava štrajk; ako se dogovor i ne postigne mogu i dalje štrajkati", izjavio je Hini glasnogovornik Croatia Airlinesa Davor Janušić, koji nije htio nagađati nazire li se rješenje problema.

Istaknuo je kako je za danas zabilježeno 6000 putnika, planirano 79 letova, te da današnji gubitak Vroatia Airlinesa iznosi 1,2 milijuna kuna zbog većeg broja zabilježenih putnika.

Janušić je podsjetio da je štrajkom samo djelomično poremećen promet CA, te da otkazani letove znače preusmjerene letove jer će većina putnika biti prevezena prema redu letenja zrakoplovima Croatia Airlinesa, a ostali dio unajmljenim zrakoplovima.

Na internetskoj stranici Croatia Airlinesa navodi se da je otkazano 24 letova, a 29 ih je danas s unajmljenim zrakoplovima drugih aviokompanija.

Potpredsjednik Hrvatskog sindikata prometnih pilota, Tomislav Gradišar, izjavio je Hini kako misli da će sindikati i Uprava CA uskoro sjesti za stol i započeti pregovore.

Naglasio je da su sindikati spremni prestati štrajkati u bilo kojem trenutku, uz uvjet da bivši kolektivni ugovor i dalje vrijedi dok traju pregovori o novom ugovoru.

"To bi kompaniju stajalo 20-ak tisuća kuna dnevno, umjesto milijunske štete zbog otkazivanja letova. Radi se o 'win-win' situaciji", kazao je.

Gradišar smatra da ova Uprava Croatia Airlinesa poznaje samo silu i ne želi kompromis te da bi bezuvjetni prekid štrajka oslabio poziciju sindikata.

"Ova Uprava djeluje na principu – uzmi im maksimalno i pregovora nema", rekao je potpredsjednik Hrvatskog sindikata prometnih pilota Gradišar. Naglasio je da je Uprava CA izradila jednostrani plan uštede.

"Onaj koji je odlučio raditi uštede na radnicima, taj je ovo izazvao", ocijenio je.

Predstavnica Sindikata kabinskog osoblja Ivana Lojo u razgovoru za Hinu istaknula je da ne zna hoće li biti pomaka.

"Nije nam jasno zbog čega je naš uvjet neprihvatljiv Upravi i što se iza toga krije", rekla je.

Naglasila je kako sindikati pilota i kabinskog osoblja ne prihvaćaju da se na njih "svaljuje odgovornost dugogodišnjeg neodgovornog upravljanja kompanije".

"Na kraju se svodi na to da je krivnja za situaciju u kojoj se našla CA, prebacuje na sindikate i to nam je neprihvatljivo", kazala je predstavnica Sindikata kabinskog osoblja Lojo.

Komentirajte prvi

New Report

Close