Nastava već počela, a još se ne zna kako će se Sveučilište financirati

Autor: Agencija VLM , 11. ožujak 2013. u 11:23
Na zgradi Varazdinskog sveucilista postavljena je ploca Medijsko sveuciliste u Varazdinu. Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš kaže da se Sveučilište neće financirati od Grada, no Milković kaže da hoće.

U petak je u Varaždinu svečano obilježen početak nastave na studijima Odnosi s javnošću i Poslovna ekonomija, prvih diplomskih studija koprivničkog Medijskog sveučilišta koje je, lani osnovano u Koprivnici, a sada je započelo s radom i u Varaždinu.

Sljedeća faza integracija

Kako je sljedeća faza u razvoju koprivničkog Medijskog sveučilišta integracija s varaždinskim Veleučilištem, opravdano pitanje koje se postavlja (a na koje je ovih dana teško dobiti konkretan odgovor) je pitanje financiranja budućeg Medijskog sveučilišta, koje će kao vlasnike imati dva grada. Ipak, koprivnička gradonačelnica Vesna Želježnjak, zaključila je da je takvo pitanje neprimjereno svečanom trenutku.
– Svi samo pitaju koliko košta, a ne i što znači za regiju. Znanje nema cijenu – zaključila je Želježnjak. Varaždinski gradonačelnik, Goran Habuš, pak, izgleda uopće nije upoznat sa načinom na koji će se integrirano sveučilište financirati, ustvrdivši da se neće financirati iz gradskog proračuna, što nije u potpunosti točno.

Ravnopravni vlasnici

– Sveučilište će se financirati na isti način kao i Veleučilište dosad. To znači, većim dijelom iz školarina, dijelom iz centralnog proračuna, a dijelom uz potporu jedinica lokalne samouprave – pojasnio je dekan varaždinskog Veleučilišta i privremeni rektor Medijskog sveučilišta, Marin Milković, dodavši da će integracijom gradovi Varaždin i Koprivnica postati ravnopravni vlasnici novog sveučilišta s udjelima svaki po 50 posto, a i sjedište će biti u oba grada. S vremenom će se otvarati novi studijski programi, a prvi bi mogao biti studij prehrambene biotehnologije i ambalaže.

– S obzirom na raznovrsnost programa, Medijsko sveučilište najvjerojatnije će promijeniti ime – zaključio je Milković. Inače, Odluku o integraciji dvaju obrazovnih institucija, koprivničko Gradsko vijeće trebalo bi donijeti u ponedjeljak 18. ožujka, a neslužbeno doznajemo, o tome će isti dan raspravljati i varaždinsko Gradsko vijeće. Službenih materijala za rasprave, zasad nema.

Komentirajte prvi

New Report

Close