Nastaje najveća brokerska kuća u Hrvatskoj

Autor: Antonela Zečević , 03. lipanj 2009. u 22:00

Zagrebački Interkapital i varaždinska Fima dovršili su, kako neslužbeno doznajemo, pregovore o povezivanju u brokerskom poslovanju na hrvatskom tržištu, što će službeno objaviti u četvrtak

Interkapital vrijednosni papiri i varaždinska Fima Grupa, kako neslužbeno saznajemo, u četvrtak će objaviti spajanje pojedinih dijelova svojih tvrtki. Prema istom izvoru Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga o tome procesu je obaviještena, što u Hanfi u srijedu nisu htjeli potvrditi.

Dovršetak pregovora o spajanju, odnosno povezivanju na hrvatskom, ali i inozemnim tržištima, nisu htjeli komentirati ni direktori Interkapitala Daniel Nevidal i Tonči Korunić, kao niti Milan Horvat predsjednik Uprave Fima Grupe. U pozivu za medije piše kako su teme konferencije nove ideje i rješenja obiju kuća glede razvoja tržišta kapitala u Republici Hrvatskoj i regiji. No, kako neslužbeno saznajemo pregovori o spajanju vođeni su na ravnopravnoj osnovi, iako već sada ima tumačenja da se radi o Interkapitalovu pripajanju Fime. U prvom koraku povezivanje će se najvjerojatnije ograničiti na hrvatsko tržište i odmah donijeti niže provizije u burzovnom trgovanju zbog većeg obujma prometa.Realizira li se u potpunosti spajanje nastat će najveća brokerska kuća na hrvatskom tržištu, a do izražaja će doći sve prednosti pojedinog društva – financijska snaga i jaki položaj u trgovanju obveznicama Interkapitala i raširena mreža i iskustvo u poslovanju stanovništvom Fime.Inače, prema podacima Zagrebačke burze (ZSE), Interkapital vrijednosni papiri su u svibnju ove godine zauzeli treće mjesto na rang listi članova ZSE prema ukupnom ostvarenom prometu na burzi s ostvarenih 252,5 milijuna kuna, što je udjel od 11,2 posto. Od toga oko 252 milijuna kuna otpada na promet dionicama što ga svrstava na treće mjesto u toj kategoriji dok ostatak otpada na trgovinu obveznicama s udjelom u toj trgovini od oko 0,4 posto. U istom razdoblju 2008. godine, na rang listi brokerskih kuća prema ukupnom prometu Interkapital je držao udjel od 5,8 posto sa nešto ispod 165 milijuna kuna prometa te je također bio na četvrtom mjestu. U prometu obveznicama na ZSE je sudjelovao sa 10,4 posto, dok je u prometu dionicama sudjelovao sa 5,7 posto odnosno oko 157 milijuna kuna. Interkapital, osnovan 2001. , je u Hrvatskoj organizacijski podijeljen na Interkapital vrijednosne papire i InterCapital Asset Management – ICAM, društvo za upravljanje fondovima osnovano 2004. koje upravlja s devet investicijskih fondova, dok su 2007. u Srbiji pokrenuli brokersku kuću InterCapital Securities. Početkom ožujka 2009. Interkapital vrijednosni papiri postao je član Eurexa, najveće burze izvedenica u Europi, te druge u svijetu.

Kao jedna od prvih brokerskih kuća u Hrvatskoj još 1991. godine osnovana je Fima, a do danas se razvila u grupaciju koja nudi cjelokupan financijski servis. Za razliku od Interkapitala, Fima danas posluje u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i u Ukrajini, ali na ZSE ne trguje obveznicama. U svibnju 2009. Fima je u ukupnom prometu na ZSE sudjelovala sa 5,6 posto te je s ostvarenim prometom od 126 milijuna kuna zauzimala peto mjesto na toj rang listi. U odnosu na isto razdoblje 2008. godine, u kategoriji ukupnog prometa na ZSE, Fima je pala za dva mjesta jer je u svibnju te godine sa udjelom od 5,8 posto, odnosno prometom od oko 165 milijuna kuna držala treće mjesto. Fima je u svibnju prošle godine bila treća brokerska kuća prema prometu dionicama jer je u njemu sudjelovala sa preko 5,9 posto dakle oko 156 milijuna kuna. U istom razdoblju 2009. Fima bilježi pad za dva mjesta te kao peta kuća prema prometu dionicama na ZSE u tom prometu sudjeluje sa oko 5,7 posto odnosno oko 126 milijuna kuna. Krajem 2008. Fima je svoj posao podijelila u tri segmenta. Prvi segment se odnosi na tzv. core business odnosno upravljanje fondovima i brokeraj, zatim non-core business koji se odnosi na upravljanje imovinom te investicijsko bankarstvo, i poslovanje s nekretninama i factoring. Tom je prilikom Milan Horvat izjavio da su svjetska kriza i novi Zakon o tržištu kapitala proces prilagodbe ubrzali, no da je ta prilagodba bila potrebna i planirana. Fima Global Invest inače upravlja s pet fondova.

Rang-ljestvica

Ugrožen Erste
Prošle godine Interkapital je ukupnim prometom na ZSE bio rangiran na drugom mjestu (iza Erstea), što je rezultat uvjerljivo prve pozicije u burzovnoj trgovini obveznicama (59 posto tržišnog udjela) i solidne šeste u trgovini dionicama.

Najveći udio
U prvih pet mjeseci ove godine tržišni udjel Interkapitala u ukupnom prometu je 9,2 %, a Fimin 7% posto. Zajedno će preteći Erste.

Komentirajte prvi

New Report

Close