Naši vinari smiju koristiti naziv ‘teran Hrvatska Istra’

Autor: Poslovni.hr , 12. srpanj 2017. u 22:00
Slovenci se protivili da Hrvati koriste ime teran, Fotolia

Europarlament odbacio slovenski prijedlog da se produlji rok za ulaganje prigovora na akt EK o upotrebi imena.

Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta odbacio je u utorak slovenski zahtjev da se za dva mjeseca produlji mogućnost ulaganja prigovora na delegirani akt Europske komisije (EK) kojim se hrvatskim proizvođačima vina daje pravo označavanja vina nazivom sorte teran za vina sa zaštićenom oznakom izvornosti (PDO) Hrvatska Istra. Protiv slovenskog zahtjeva glasovalo je 26 zastupnika, 5 ih je bilo za, a sedam suzdržanih.

Europska komisija je, podsjetimo, 19. svibnja usvojila delegirani akt kojim se hrvatskim vinarima u Istri omogućava iznimka u korištenju imena teran, koje je Slovenija na razini EU zaštitila oznakom zemljopisnog podrijetla. Od toga dana traje dvomjesečni rok u kojem Vijeće EU ili Parlament mogu zaustaviti stupanje na snagu delegiranog akta. No, to je gotovo posve nevjerojatno jer bi Slovenija za to trebala osigurati apsolutnu većinu u Europskom parlamentu, a od danas više nema nikakve mogućnosti za to, te super-većinu u Vijeću – za taj prijedlog trebalo bi glasovati 72 posto zemalja članica (najmanje 20 članica) u kojima živi najmanje 65 posto stanovništva EU-a.

Delegiranim se aktom za istarski teran prihvaća izuzetak od zaštite za vino istog imena iz Slovenije koje je ta zemlja zaštitila oznakom geografskog podrijetla, uz određene uvjete. Na naljepnicama i oznakama Hrvatska Istra – teran oba će dijela naziva za hrvatsko vino što ga je predložila Europska komisija morati biti u istom vidnom polju, s time da će riječ ‘teran’ biti ispisana manjim slovima nego prvi dio naziva (Hrvatska Istra).

Hrvatski zastupnici Marijana Petir, Ivan Jakovčić i Tonino Picula pozvali su odbor da odbaci slovenski zahtjev.      

Komentirajte prvi

New Report

Close