Naši farmeri za prosvjed u Belgiji nisu imali novca

Autor: Božica Babić , 07. rujan 2015. u 22:00
Oko 6000 farmera u Bruxellesu je prosvjedovalo i znakovitim rekvizitima/REUTERS

Udruga europskih farmera Copa-Cogeka od EK traži pomoć u pronalasku novih izvoznih tržišta, zahtijeva i da se potpore za 2015. isplate do kraja godine.

Embargo Ruske Federacije na izvoz poljoprivredno-prehrambenog asortimana iz članica Europske unije nagomilao je na zajedničkom tržištu zalihe vrijednosti veće od 5,5 milijardi eura, što je uz globalne negativne trendove u sektoru mljekarstva i nepoštene trgovačke prakse na lokalnim tržištima natjeralo poljoprivrednike na veliki prosvjed održan jučer uoči sastanka svih ministara poljoprivrede u okviru Europskog vijeća.

 

Brlošić

Naši farmeri podržavaju sve zahtjeve europskih

Prosvjed je organizirala krovna udruga europskih farmera Copa-Cogeca, čija je članica i Hrvatska poljoprivredna komora (HPK), okupio je više od 6000 farmera koji su stigli sa oko 2000 traktora. Copa-Cogeka od Europske komisije traži pomoć u pronalasku novih izvoznih tržišta, zahtijeva i da se potpore za 2015. isplate do kraja godine, a ne do lipnja 2016. što je zakonski okvir. Traže i bolju logistiku za osnivanje i jačanje proizvođačkih organizacija i zadruga kako bi poljoprivrednici lakše i uz bolju cijenu prodavali svoju robu, ali i mjere zaštite i farmera i potrošača od nepoštenih trgovačkih praksi.

"Hrvatski poljoprivrednici apsolutno podržavaju sve zahtjeve europskih farmera iako nisu među njima u prosvjedu, a nisu otputovali jer nemaju novca",  kaže predsjednik HPK-a Matija Brlošić. Najpogođeniji je sektor mljekarstva koji je od ukidanja kvota krajem ožujka izgubio oko 800 milijuna eura pa Copa-Cogeca traži, ističe Brlošić, neka ta sredstva ostanu u sektoru kao pomoć poljoprivrednicima. Bilo je planirano da Vijeće ministara raspravlja o EU tržištu mlijeka u prahu, no realno je za očekivati da će diskusija na zahtjev nekih država, prije svega Francuske, dobiti širi okvir, smatra tajnik Udruge OPG-a Život Miroslav Kovač.

 

Kovač

Vlada RH problem rješava favoriziranom dodjelom državnog zemljišta velikim sustavima

"U pojedinim članicama vlade već poduzimaju mjere zaštite svoje proizvodnje pomoću kreditnih i poreznih olakšica, pokušaja dobrovoljnih dogovora kojima bi se maloprodajne mliječne cijene digle, a utržak solidarno proslijedio stočarima i sl. Francuska vlada vrlo aktivno radi na usmjeravanju kupnje mliječnih proizvoda u državnim ustanovama na bliske dobavljače, što nije strano niti austrijskom modelu ponašanja, a sve radi zaštite svojih farmera dok Vlada RH problem rješava favoriziranom dodjelom državnog zemljišta velikim sustavima", ističe Kovač.

Komentirajte prvi

New Report

Close