Naši farmeri najgori su u EU u proizvodnji mlijeka

Autor: Jolanda Rak Šajn/VL , 06. srpanj 2017. u 15:11
Danas Hrvatska pokriva tek 56% svojih potreba za mlijekom/ Damir Špehar/PIXSELL

Tolušić je optužio trgovačke lance za nepoštenu praksu, uvoz i dampinške cijene mlijeka, a industriju za ‘bezobrazno’ niske cijene.

Dobro razmislite treba li mlijeko biti prvi proizvod na letku s kojim ćete privlačiti kupce. Jer, ne poduzmete li potrebne korake i ne dođete pameti, za poljoprivrednike ima dovoljno novca iz fondova EU za izgradnju nekoliko desetaka malih mljekara i sirana i drugačiju regulaciju na tržištu, ili će se uz našu podršku s mlijeka preorijentirati na isplativije proizvode, a vi ćete se snalaziti kako znate i umijete, upozorio je jučer trgovce na stručnom savjetu za mlijeko i mliječne proizvode ministar Tomislav Tolušić.

Prvi put na istom su se sastanku uz proizvođače i otkupljivače mlijeka našli i trgovci, koje je ministar optužio za nepoštenu trgovačku praksu, uvoz i dampinške cijene mlijeka, posebno upirući prstom u Lidl, Kaufland i Plodine, koji ovih dana litru trajnog mlijeka prodaju i za 3,79 kuna. Spar je apostrofiran kao jedini trgovački lanac koji prodaje isključivo hrvatsko mlijeko i bez dampinga. No da se ostali ne bi uljuljkali, ministar je "jezikovom juhom" počastio i – proizvođače kako imaju najgori prosjek količina mlijeka po kravi u EU, svega 3200 kilograma, dok razvijene zemlje EU imaju i 8-9 tisuća kilograma – i otkupljivače poput Dukata za nefer cijene otkupa mlijeka od svega 1,8 kuna bez PDV-a za 1. klasu, što je "maksimalno bezobrazno", izjavio je.

 

Milić

Mi smo u škarama između farmera i trgovaca, skladišta su nam puna i ne znamo kamo s robom.

Zbog kaosa na tržištu proizvodnja mlijeka te broj farmera i krava godinama drastično padaju i uz potpore stočarima od 700 milijuna kuna godišnje. Pokrivamo tek 56 vlastitih potreba za mlijekom, a opet – domaća skladišta su puna i zbog većeg uvoza više nego nam treba. To je potvrdio i Antun Milić, direktor otkupa mlijeka u Dukatu, ističući da su zbog neorganiziranog tržišta i enormnog uvoza mlijeka i sireva oni u škarama između farmera i trgovaca. Pripremali su se za sezonu i skladišta su im puna, a sada ne znaju kamo s proizvodima. "Ili ćemo uvesti red, ili završiti priču u mljekarstvu", poručio je Tolušić, najavivši kako će se od iduće godine ukinuti poticaji za tovnu junad. Prema riječima Miroslava Kovača iz mljekare Biz, tov uvozne junadi uništio je domaće govedarstvo zbog kojeg smo u 10 godina zaklali više od 2,5 milijuna ženske teladi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close