Naše tvrtke oduševile u Kölnu: Prima se probila u SAD, Prostoria u showroomu

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 25. siječanj 2018. u 07:56
Prostorija u sklopu posebnog Das Haus projekta/Prostoria

Među 1200 izlagača kao hrvatski predstavnici na njemačkom su sajmu nastupili i Spin Valis, Ancona Grupa te Dizz Concept.

Prestižni sajam namještaja IMM Köln 2018, koji se u tom gradu održao od 15. do 22. siječnja, privukao je 1200 izlagača, a među njima i pet perjanica hrvatskih drvoprerađivačkog sektora i proizvodnje namještaja.

Prostoria iz Svetog Križa Začretja ondje je nastupila 4. godinu za redom te kao potvrdu svog statusa na IMM-u navode ovogodišnje sudjelovanje u projektu Das Haus. Riječ je o posebnom dijelu sajma koncipiranom kao vizija doma koju svake godine potpisuje drugi svjetski priznati dizajner. Ove se godine radilo o češkoj dizajnerici Lucie Koldovoj koja je upravo Prostoriju uz druge brendove odabrala kao  partnera na proizvodnji prototipa sofe Link koja je bila centralni objekt Das Hausa.

Priminih 100
IMM-om su zadovoljni i u Prima grupi koja ovogodišnje izdanje ocjenjuje najboljim dosad, ističući da su u Kölnu predstavili 100 novih proizvoda te na tržištima Skandinavije i SAD-a osigurali nove prodajne kanale. "Reakcije na predstavljene novitete kao i na otvaranje novih tržišta su odlične, a svi su proizvodi pronašli svoje kupce", kazao je vlasnik Prima grupe Renato Radić. Kako kaže predsjednik uprave Spin Valisa Zdravko Jelčić, IMM osim što otvara sezonu sajmova i prvi najavljuje nadolazeće trendove, ujedno predstavlja i važnu ulaznicu za europsko i globalno tržište na kojem se posebno cijene ekološki, inovativni i i trendovski proizvodi. "Ako promatramo sajam kao svojevrsno testno tržište, naši novi proizvodi su uspješno prošli fazu predstavljanja, potaknuli interes i prikupili pozitivne komentare. Zadovoljni smo nastupom koji nam nije donio samo vrijedne kontakte i prilike za suradnju, već i kvalitetne inpute za analizu potražnje potencijalnih kupaca, u skladu s kojima razvijamo ponudu i unaprjeđujemo proizvodnju i prodaju", istaknuo je za Poslovni dnevnik.

 

65 posto

ukupne hrvatske proizvodnje namještaja ide u izvoz

Uz njih su kao hrvatski predstavnici nastupili i Ancona Grupa te Dizz Concept, a kako potvrđuje Hrvatska gospodarska komora (HGK), izvozom drva, drvnih proizvoda te namještaja već se niz godina ostvaruje vanjskotrgovinski suficit.  Hrvatska drvna industrija, kažu, 65 posto ukupne proizvodnje izvozi. Od toga 64 posto izvoza čine finalni proizvodi poput namještaja, a 36 posto otpada na građu, elemente i trupce. 

Lakše otkad smo u EU
Ulaskom u EU olakšan je izvoz u zemlje članice, pa je u 2016. godini Hrvatska ostvarila 838 milijuna eura izvoza te u prvih šest mjeseci prošle godine 429 milijuna eura. U usporedbi s istim razdobljem 2016. radi se o povećanju od tri posto. Da je i europsko i globalno tržište poprilično propulzivno najbolje svjedoče primjeri Italije s prosječnim godišnjim izvozom namještaja izvan EU vrijednim 4,2 milijarde eura te 28 posto udjela u ukupnom europskom izvozu te Njemačke koja ima tri milijarde eura izvoza izvan EU i udio od 20 posto u ukupnom europskom izvozu.

Prema Eurostatu, 2015. i 2016. godine vrijednost uvoza i izvoza na razini EU bila je gotovo izjednačena te je iznosila oko 15 milijardi eura.  Ipak, predstavljanjem hrvatske proizvodnje namještaja na inozemnim sajmovima nisu svi jednako zadovoljni. Tako direktor Prostorije Tomislav Knezović ističe da su se u nastupima na međunarodnoj sceni odavno osamostalili te da sufinanciranja zajedničkih odlazaka smatraju relativno netransparentnima.

S druge strane, iz HGK ističu da kao dio Financijskog plana svake godine donose Plan promocije gospodarstva u kojem su objedinjeni planovi svakog Sektora za nastupe na sajmovima i izložbama te da se redovito podnosi i izvješće o realizaciji programa rada. Svaki se Sektor na sjednicama Udruženja sa svojim članicama prethodno dogovara o potencijalnim nastupima na sajmovima i izložbama te odlaske organizira u skladu s interesom, poručuju iz HGK.

Komentirajte prvi

New Report

Close