“Naše tvornice isplate se za tri godine i dalje samo stvaraju profit”

Autor: Borivoje Dokler , 07. listopad 2017. u 08:15
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Potrebne su suvremene tehnologije kojima se može postići kvalitetna reciklaža komunalnog otpada te ponovno vraćanje u industriju.

Đuro Horvat, predsjednik je međimurske kompanije Tehnix koja je razvila brojna inovativna rješenja i tehnologiju za zbrinjavanje i industrijsku reciklažu komunalnog otpada. Razgovarali smo o strategiji gospodarenjem otpada u Hrvatskoj, prednostima MBO-Te tehnologije i posebnom doprinosu Tehnixa u obradi biološkog i organskog otpada te njegove pripreme za kompostiranje.

Kako ocjenjujete stanje gospodarenja komunalnim otpadom u Hrvatskoj i koliko je ono u skladu s održivim razvojem?

Zbrinjavanje otpada u skladu s održivim razvojem u svijetu je tek na početku. Gotovo 95% otpada u svijetu se odlaže na deponije što je najveći problem u klimatskim promjenama. Cirkularna ekonomija je izazov budućnosti. Potrebne su suvremene tehnologije kojima se može postići kvalitetna reciklaža komunalnog otpada te ponovno vraćanje u industriju. Republika Hrvatska donijela je zakone i pravilnik u skladu s Direktivom EU, koja ima ciljeve postići cirkularnu ekonomiju i održivi razvoj industrije. No još uvijek većina u Hrvatskoj zagovara primarno sortiranje na kućnom pragu. Razlog tome je što nije bila razvijena nova MBO-Te tehnologija koja ne isključuje dosadašnje napore u selektivnom odvajanju i prikupljanju, nego se istovremeno mogu odvijati kombinirani procesi u reciklaži miješanog i predsortiranog otpada. Tehnix je razvio novu MBO-Te tvornicu za industrijsku reciklažu otpada, to znači da organski otpad i ostali otpad sakupljamo u istu kantu, isti kontejner i to nekoliko puta pojeftinjuje proces. Treba puno manje energije za preradu i baliranje, dobivamo više sirovina, a trošimo gotovo 10 puta manje energije u reciklaži.

Znači li to da sadašnja strategija gospodarenja otpadom nije dobra?

Moram reći da je dosadašnji način gospodarenja otpadom u Hrvatskoj vrlo skup i građani ne mogu plaćati stalna poskupljenja, to više što imamo stabilnu i precijenjenu kunu. Masovnom primjenom MBO-Te tehnologije cijena prikupljanja otpada drastično bi se smanjila, otvorila bi se nova radna mjesta, a komunalna poduzeća odnosno država mogla bi zarađivati na korisnim sirovinama koje sada završavaju na deponijama i zagađuju okoliš. Potrebno je primjenjivati najbolje raspoložive tehnike kako to nalaže Plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske, a što je u skladu i s direktivama EU te tako postići održivi razvoj i ciljeve kružnog gospodarstva.

MBO-Te tehnologijom opremili ste mnoge tvornice širom svijeta, ali i u Hrvatskoj. Kakva su iskustva korisnika vaše tehnologije?

Kompanija Tehnix razvila je tipske tvornice koje su primjenjive gotovo svugdje, od najmanjih gradova ili općina od 5000 stanovnika, do gradova kao Zagreb s milijun stanovnika. To Tehnixu nije nikakav problem, nego veliko zadovoljstvo jer imamo gotova rješenja, projekte kojima možemo na industrijski način gospodariti komunalnim otpadom. Mi nudimo besplatno tipske idejne projekte za javne natječaje te studije isplativosti održivosti projekta. To su kompletni projekti s cijenama od milijun do svega 10 milijuna eura, koji se sami otplaćuju iz dobivenih proizvoda. Dobivamo osam vrsta baliranih sirovina, eko kompost, RDF gorivo koje ima gotovo 4 MW energije po toni, kojom možemo proizvoditi cement, struju, ili grijati gradove. Takve tvornice isplate se za tri godine i dalje stvaraju profit gradovima i građanima. Najsretniji će biti građani jer će na koncu manje plaćati, i priroda jer će biti manje zagađena i nećemo stvarati štetne emisije CO² koje uzrokuju klimatske promjene. Na našim postrojenjima mogu se reciklirati stare deponije. Da, to je veliki napredak u zaštiti prirode kojoj svi pripadamo, moramo živjeti u skladu s njom jer tako stvaramo sretniju budućnost.

Osim MBO-Te tehnologije, osmislili ste još mnoga inovativna rješenja vezana uz zbrinjavanje otpada i zaštitu okoliša. Možete li izdvojiti neka za koja postoji najveći interes i koja smatrate izuzetno korisnim?

Posebno vrijedan doprinos Tehnixa je u obradi biološkog i organskog otpada te njegova priprema za kompostiranje. Radi se o zaista velikoj inovaciji i dostignuću. Prerada biološkog otpada praktički spada u složene biokemijske reakcije, pri čemu je bitno da je na raspolaganju što veća površina za reakciju između tri faze: krute tvari, vode i kisika iz zraka. Inovativnost Tehnixove biološke prerade se sastoji u činjenici da se posebno izrađenim strojevima biološki materijal odgovarajuće razbije, pokida i smanji. Potrebni dodatak vode i bakterija je revolucionaran sa stajališta dvofaznih kemijskih reakcija. U stroj za prevrtanje kompostnih hrpa ugrađen je sistem za dodavanje smjese vode i bakterija u vidu magle, tako da i čestice vode i bakterije dođu u izravni dodir na velikoj površini bio-materijala. Upravo zbog ovog rješenja je kompostiranje po Tehnixovoj tehnologiji znatno brže od konvencionalnog. Uz sam stroj za kompostiranje, Tehnix je razvio i niz drugih kompatibilnih strojeva, od prosijavanja do pakiranja komposta. Pripremljene su i upute za kompostiranje, pomoću kojih je demistificiran sam postupak i olakšana primjena kod krajnjeg korisnika.

Nedavno je Tehnix od strane EU spomenut kao hrvatski lider u proizvodnji posebnih komunalnih vozila, separatora visokog protoka i postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda.

Ključni nacionalni dokument za realizaciju EU programa namijenjenih području istraživanja, razvoja i inovacija (IRI) je Strategija pametne specijalizacije (S3), usvojena od Vlade i potvrđena od EU. Radi se o razvojnom modelu koji je nastao u Bruxellesu i kao obavezan razvojni alat koriste ga zemlje članice. Glavni cilj S3 je transformirati hrvatsko gospodarstvo povećavanjem njegove konkurentnosti, koncentrirajući raspoložive resurse, prije svega inovacije, znanje i izvrsnost tvrtki i pojedinaca u perspektivnim razvojnim područjima. Strategija analizira postojeće stanje gospodarstva, perspektivne sektore i naglašava neke primjere tvrtki – lidera. U poglavlju ‘Ekološki prihvatljive tehnologije, oprema i napredni materijali’ autori navode da su neki nacionalni tehnološki lideri, proizvođači ekološke opreme “značajni i za globalno tržište, primjerice poduzeće Tehnix koje je lider u proizvodnji posebnih komunalnih vozila Ekomunal za prikupljanje, sabijanje i ispuštanje komunalnog i probranog otpada, separatora visokog protoka i postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda”. Uzmemo li u obzir činjenicu da je usvajanje Strategije i Operativnog programa bio preduvjet za povlačenje čak 664 milijuna eura iz EU, treba vjerovati da će i kroz pripadajuće natječaje, ali i druge natječaje za komunalnu infrastrukturu, hrvatska administracija favorizirati domaće ekološke proizvode koji su očito traženi i u svijetu. “Ova tvrtka je hrvatski lider u tom području i inovacijski trendsetter s brojnim izvoznim tržištima ”, ističe se u Strategiji. Čvrsti temelj svemu tome bila je i dodjela EY Oscara za poduzetnika godine 2016. godine u Monacu, gdje sam bio proglašen drugim po redu svjetskim poduzetnikom godine, što je dalo dodatnu težinu i odgovornost za daljnji razvoj i inovacije. Na kraju treba spomenuti da je kruna uspješnog poslovanja i inovativnog razvoja bila dodjela bonitetne ocjene za 2016. godinu ‘A+’, što nas je svrstalo u vrh bonitetne izvrsnosti. Certifikat potvrđuje da je poslovni subjekt u skupini poduzeća s najboljom bonitetnom ocjenom u Hrvatskoj. Certifikat br. CWB-16-2708 izdan je u Londonu dana 20. veljače 2017. od strane CompanyWall business.Znači Europa nas je prepoznala, da li je i Hrvatska? 

Komentirajte prvi

New Report

Close