Naša građevinska rješenja daju miran san u pogledu ekološke održivosti

Autor: Native tim VL i PD , 24. rujan 2019. u 21:59
Sustav Elegante dobio je nagradu Red Dot Design Award kao pobjednik u kategoriji 'Dizajn proizvoda' pd

Josip Klasić, direktor prodaje i marketinga Deceunincka u Hrvatskoj, govori o inovativnim i nagrađenim proizvodima tvrtke, održivom poslovanju i planu udvostručenja proizvodnje u Hrvatskoj.

Deceuninck grupa vodeći je proizvođač i dizajner PVC profila za prozore i građevinska rješenja u svijetu. Ima prodajne lance u više od 90 zemalja i uz preko 3700 zaposlenih, poduzeće Deceuninck redovito opskrbljuje preko 4000 kupaca. U Europi postoje 24 podružnice, no prisutni su i u Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji i Australiji. S Josipom Klasićem, direktorom prodaje i marketinga Deceunincka u Hrvatskoj, razgovarali smo o nagrađenim proizvodima tvrtke, održivom poslovanju i udvostručenju proizvodnje u Hrvatskoj.

Kada je Deceuninck počeo poslovati u Hrvatskoj i kakva je danas njegova pozicija?

Podružnica poduzeća Deceuninck u Hrvatskoj osnovana je 2004. godine. Europska kvaliteta i odani pristup radu odlično su prepoznati na regionalnom tlu, pa tako Deceuninck u Hrvatskoj aktivno surađuje s preko 150 poduzeća koji su specijalizirani za proizvodnju prozora i vrata, a na cijelom prostoru bivše Jugoslavije s njih 450. Deceuninckova pozicija do sad se utemeljila kroz nebrojene objekte kod kojih su korisnici prepoznali vrhunsku kvalitetu, dizajn i održivost proizvoda.

Vaša prozorska platforma Elegante dobila je dvije važne nagrade za dizajn – German Design Award u kategoriji 'Special Mention' i prestižnu Red Dot Award za 2019. godinu. Po čemu se Elegante prozori ističu, odnosno zbog čega su dobili spomenute nagrade?

Prozorski sustav profila Elegante se, osim izvrsnim karakteristikama i održivošću, odlikuje prije svega svojim izgledom.

Stoga je Vijeće za dizajn sustavu Elegante dodijelilo nagradu German Design Award 2019 u kategoriji ‘Special Mention’, odajući time priznanje izvrsnom dizajnu ovog prozorskog sustava profila. Sustav Elegante također je dobio nagradu Red Dot Design Award kao pobjednik u kategoriji ‘Dizajn proizvoda’ što je još jedno priznanje za visoku kvalitetu dizajna. Zahvaljujući uskoj ravnoj izvedbi, uskim preklopima i pravokutnim letvicama ostakljenja te opcijskim aluminijskim oblogama i odgovarajućim prozorskim profilima antracit boje, Elegante ostavlja dojam aluminijskog prozora. K tomu je na raspolaganju 40 boja folija – od toplih nijansi drva preko elegantne bijele sve do intenzivne crvene boje. Elegante pristaje uz sve stilove gradnje te ispunjava sve individualne želje.

Izvanredna vrijednost toplinske izolacije također je jedna od karakteristika prozorskog sustava profila Elegante. Zahvaljujući tome moguće je vrlo jednostavno ispuniti standard za pasivne kuće. S obzirom na mogućnost primjene stakala izuzetno velike debljine ovaj sustav nudi i optimalnu zaštitu od buke. Time se vrlo jednostavno eliminiraju hladnoća i iritantni zvukovi. Dok su se prije upotrebljavali prozori što manjih dimenzija kako bi se osigurao manji gubitak topline, sada je moguća ugradnja velikih prozorskih površina.

Što još osim prozora proizvodi Deceuninck?

Pripadamo među dva najveća svjetska proizvođača i dizajnera PVC profila za prozore i vrata, te za sustave građevinskih proizvoda poput patentiranog Twinsona – kompozita drva i PVC-a od kojih se izrađuju obloge za fasade, terase i krovove. Razvijamo inovativne tehnologije i proizvode iz najadekvatnijih materijala ili kombinacija materijala.

Koliko se kompanija i kod drugih proizvoda vodi idejom održivog poslovanja?

Posvećenost belgijske tvrtke cirkularnoj ekonomiji, odnosno ponovnoj iskoristivosti materijala i mogućnosti recikliranja PVC profila ono je što Deceuninckove proizvode razlikuje od drugih i zbog čega je tvrtka među prvima dobila certifikat EuCertPlast, kao i oznaku VinylPlus za održive proizvode i proizvodne procese.

Deceuninckova misija je graditi održivi dom i stvarati ekološki prihvatljive proizvode. Svi naši prozorski profili mogu se na kraju svog korisnog vijeka reciklirati te se proizvode uz racionalnu potrošnju materijala. Zahvaljujući njegovoj odličnoj mogućnosti recikliranja, PVC se može upotrebljavati gotovo unedogled, bez gubitka kvalitete. Povrh toga, prema procjenama programa VinylPlus, svaki kilogram recikliranog PVC-a smanjuje emisije CO2 za dva kilograma. U konačnici će postrojenje za recikliranje poduzeća Deceuninck na godišnjoj osnovi od deponija ili spalionice poštedjeti više od dva milijuna prozora.

Promocija ekološki održivog poslovanja uz reciklažne pogone i inovativna zelena rješenja bit će i dio brendinga ove tvrtke na svjetskom tržištu. Iako nam se možda čini da se na našim prostorima problem energetske učinkovitosti podcjenjuje i daje se prednost cijeni nauštrb kvalitete, smatramo da su naši krajnji potrošači ne samo sve svjesniji važnosti energetske učinkovitosti, već je u sve većoj mjeri postavljaju kao uvjet.

Uvijek se može naći rješenje s optimalnim omjerom uloženog novca i odlične kvalitete renomiranog brenda. Energetska učinkovitost je apsolutno obavezna kada je u pitanju kvaliteta stolarije i suvremene gradnje općenito.

Deceuninck proizvodi odlično su prihvaćeni na svjetskom tržištu. Kakvo je stanje u Hrvatskoj, imate li nekih novih planova za hrvatsko tržište?

Deceuninck vrlo pažljivo i promišljeno gradi pozitivan imidž tvrtke u Hrvatskoj. Uz 17 proizvodnih pogona diljem svijeta, pogoni Deceunincka u Dugom Selu i Strmcu Samoborskom pokraj Zagreba proizvode PVC profile iznimne kvalitete koja zadovoljava najviše standarde gradnje u zemljama EU-a. PVC profili iz hrvatskih pogona završavaju na tržištima širom Europe. U ovom trenutku u naša dva pogona zapošljavamo oko 100 radnika, a naš je plan u vrlo skoroj budućnosti dva sada dislocirana pogona objediniti u jedan koji će omogućiti podvostručenje proizvodnje. Pripremne radnje su u tijeku i nadamo se da će se naši planovi realizirati u skoroj budućnosti. U novom pogonu zapošljavat ćemo oko 200 radnika. Uzmemo li u obzir da je prosjek starosti naših zaposlenika svega 32 godine, mislim da novim radnim mjestima pomažemo zadržati najproduktivniji dio radnog stanovništva u Hrvatskoj. U idućem ćemo razdoblju još više raditi na razvoju naših inovativnih proizvoda, osnaživanju i unapređenju naših vrhunskih usluga te jačanju svijesti o brendu. Odlukom o spajanju marki Inoutic i Deceuninck otvoren je “novi prozor u budućnost“ kroz koji tvrtka planira predstaviti još snažniji globalni brend koji podržava poslovni razvoj tvrtke i još više izgrađuje njihovu poziciju vodećeg proizvođača PVC profila ne samo u Europi, nego i u svijetu. Rad na snažnijem povećanju prepoznatljivosti brenda svakako će i krajnje kupce dodatno motivirati da među ponuđenim proizvodima odaberu baš Deceuninck kao proizvođača kojem će pokloniti svoje povjerenje.

Sadržaj omogućio Deceuninck.

New Report

Close