‘Naš diplomant može u EU upisati doktorski studij’

Autor: Poslovni dnevnik , 22. siječanj 2014. u 21:59
Studij MBA je u Hrvatskoj priznat samo diplomantima onih poslovnih škola, koje imaju odgovarajuće nacionalne akreditacije

Studij MBA je u Hrvatskoj priznat samo diplomantima onih poslovnih škola, koje imaju odgovarajuće nacionalne akreditacije.

IEDC – Poslovna škola Bled reagirala je na članak "Privatni sektor MBA priznaje i bez verifikacije akademske zajednice", objavljen 16. siječnja 2014. u Poslovnom dnevniku.

"U članku piše: 'MBA obrazovanje se u Hrvatskoj kategorizira kao običan diplomski, a ne poslijediplomski studij, odnosno magisterij'. To je samo djelomično istinito, studij MBA je u Hrvatskoj priznat samo diplomantima onih poslovnih škola, koje imaju odgovarajuće nacionalne akreditacije. IEDC – Poslovna škola Bled, Fakulteta za poslijediplomski studij menadžmenta takva je škola.

Pri tome može zavesti terminologija: po novoj nomenklaturi se prijašnji magistarski studiji imenuju diplomskim, a doktorski poslijediplomskim (time Hrvatska slijedi američku terminologiju). No članak ne pojašnjava ključnu razliku: neki MBA studiji u regiji imaju nacionalnu akreditaciju te su priznati kao akademski nazivi, drugi te akreditacije nemaju i njihovi diplomanti, ne mogu, na primjer, nastaviti studij na razini doktorskog studija. IEDC po pozitivnim propisima Republike Slovenije izvodi poslijediplomski studij menadžmenta Executive MBA (EMBA) u različitim studijskim formatima, no svi oblici tog studija su akreditirani kao 'stručni magistarski studij drugog stupnja u skladu s Bolonjskim procesom'.

Kandidati po uspješnom završetku studija dobivaju međunarodni naziv MBA (Master of Business Administration), kojeg dodjeljujemo na temelju Bolonjske akreditacije pri Nacionalnoj agenciji RS za kvalitetu u visokom školstvu (NAKVIS), jedinoj opunomoćenoj akreditacijskoj agenciji u Republici Sloveniji.

IEDC usto ima i međunarodne akreditacije AMBA i IQA, no za priznavanje MBA studija u Hrvatskoj je na temelju međudržavnih sporazuma te EU propisa mjerodavna samo akreditacija NAKVIS. Diplomant IEDC MBA studija se sa stečenim akademskim nazivom može neposredno upisati na odgovarajući doktorski studij bilo gdje u EU, uključujući doktorske studije u Republici Hrvatskoj.

Jednako tako, magistarski naziv se mu priznaje kao odgovarajuća kvalifikacija pri zapošljavanju. Jednako vrijedi i za naš doktorski studij menadžmenta (Executive PhD), koji je kao doktorski studij međunarodno priznat po Bolonjskom procesu.

Upravo stoga je izjava g. Đorđevića, programskog direktora Cotrugli Business School: 'Oni koji su, primjerice, otišli u inozemstvo zbog stjecanja titule MBA, u Hrvatsku se vraćaju s istim stupnjem obrazovanja' netočna i može zavesti neupućenog čitatelja", kaže se u reagiranju IEDC – Poslovne škole Bled koje je potpisala Tonja Blatnik, voditeljica korporativnog komuniciranja.

Komentirajte prvi

New Report

Close