Naručio dva traktora od engleske tvrtke koja ne postoji, ostao bez 60.000 kuna

Autor: Agencija VLM , 02. ožujak 2017. u 11:58
Foto: Vjeran Žganec Rogulja / Pixsell

Poljoprivrednik iz Međimurske županije uplatio 60.000 kuna avansa tvrtci koja ne postoji.

Dva  traktora  naručio  je  preko  interneta 53-godišnji poljoprivrednik iz Međimurske županije koji je uplatio i 60.000 kuna avansa, no pokazalo se da tvrtka  koja  mu je trebala isporučiti vozila ne postoji!

Preko internetske stranice   specijaliziranog   engleskog   poduzeća   za   prodaju  traktora poljoprivrednik  je  početkom  veljače  dogovorio  kupnju, a kontaktirao je telefonom  i  elektroničkom  poštom  s  osobom  koja  se  predstavljala kao zaposlenik  poduzeća.  –  Nakon  postignutog  dogovora  oko  cijene,  putem internet  bankarstva  uplatio je avans od oko 60.000 kuna i uputio kamion u Devon  u  Engleskoj,  kako bi preuzeo traktore.

Dolaskom na adresu isporuke nije  pronađeno  poduzeće  koje  bi se bavilo prodajom traktora – kažu u PU međimurskoj. Kupac je zaključio da je prevaren i sve je prijavio policiji. Podnio  je  i  kaznenu prijavu.

Upozoravaju se građani da prije sklapanja ovakvih  ili  sličnih  kupovina  prethodno  dobro  provjere s kim stupaju u poslovni  odnos,  posebice  ako  se  radi o prvom poslovnom kontaktu. Dobar način provjere poduzeća s kojim sklapate poslovnu suradnju svakako je putem sudskog  registra  poslovnih  subjekata, koji imaju države članice Europske unije,  kao  i druge europske zemlje – savjetuju u policiji.

U Hrvatskoj je takav registar oformilo Ministarstvo pravosuđa. – Kvalitetan način provjere je  i  onaj  putem  ranijih  kupaca,  koji  su  poslovali s tvrtkom od koje planirate  nešto  kupiti.  Značajno  upozorenje  da  bi  se  moglo raditi o prijevari  svakako  je  i  nerazmjerna  cijena  neke  robe  ponuđene  putem
internetskog  oglasnika  u  odnosu  na onu tržišnu – kažu u PU međimurskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close